Na IV. nedjelju po Duhovima 20. lipnja križevački vladika Milan Stipić, na poziv Katoličke karizmatske zajednice „Nanovo rođeni“ iz Zagreba, služio je božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini.

Članovi zajednice toga su dana imali cjelodnevni duhovni susret s molitvom i promišljanjem o izlječenju duhovnih rana kao posljedica ratova, mržnje i nasilja na našim prostorima te pozvali su vladiku Milana da odsluži svetu liturgiju na njihovu nakanu.

S vladikom su suslužili eparhijski ekonom o. Danijel Hranilović, župnik svetišta don Josip Šimatović i drugi svećenici Gospićko-senjske biskupije, a pjevanje su predvodili pjevači Grkokatoličkog pastoralnog centra Zadar pod vodstvom đakona Livija Marijana.

U homiliji se vladika Stipić osvrnuo na evanđelje te nedjelje, u kojem Isus liječi sina rimskoga satnika. „U toj zgodi nas Gospod poučava o mnogočemu, a osobito o jednom novom mentalitetu i odnosu među ljudima. U rimskom satniku je personificiran ‘onaj drugi’, netko tko je izvan zajednice, bilo rasne, nacionalne, vjerske, pa i političke, i kome Isus, protivno do tada uvriježenim obrednim i vjerskim pravilima, prilazi kao bratu i liječi mu sina“, istaknuo je vladika Stipić.

Istovremeno onima oko sebe, učenicima i drugim Židovima koji su ga slušali, Isus poručuje da im se može dogoditi da ostanu izvan Kraljevstva nebeskoga, da budu odbačeni i da ih oni izvana preteknu u Božje kraljevstvo, rekao je vladika Stipić.

„Gospod nas je htio poučiti kako se kao kršćani trebamo odnositi prema svakom čovjeku, jer je svaki čovjek naš bližnji i u svakome čovjeku uvijek i svuda trebamo samo gledati Krista. Čovjekoljublje je temeljni zakon kršćanstva i bez njega ne može biti govora o spasenju. Krist nas poziva da ljubavlju prihvaćamo sve ljude, da se stalno preispitujemo o svom odnosu i ponašanju prema bližnjima i daljnjima, prema siromasima i potrebnima, prema onima koji su drugačiji od nas u bilo kojem pogledu, i da svoje predrasude preobrazimo u ljubav. Bog je ljubav i jedno se ljubavlju čovjek može spasiti“, poručio je vladika Milan Stipić.