Nakon dvodnevnih žestokih prosvjeda protiv karikatura proroka Muhameda u Nigeru, u kojima je ubijeno 10 ljudi, a spaljivane su crkve i dućani kršćanskih vlasnika, kršćani su morali potražiti skrovište u vojnim objektima.

Kako izvješćuju agencije, u prosvjedima započetim u petak, kada su muslimani izašli na ulice kako bi prosvjedovali protiv karikature objavljene u najnovijem broju francuskog staričkog časopisa Charlie Hebdo, ubijeno je 10 ljudi, a njihova tijela uglavnom su pronađena u ruševinama spaljenih crkvi. Najveći prosvjedi dogodili su se u glavnom gradu Niameyju, te Zinderu. Spaljene su katoličke i protestantske crkve, prema nekim izvorima njih najmanje 45, kršćanski domovi su opljačkani. Spaljeni su i dućani i hoteli u vlasništvu kršćana. Napadnut je i francuski kulturni centar u Zinderu.

Kako je izvijestila francuska agencija AFP, najmanje 400 kršćana u više gradova potražilo je sklonište u vojnim objektima, bježeći pred gomilom koja je rušila sve pred sobom. Prosvjednici su spaljivali zastave Francuske, države koja je nekada imala kolonijalnu vlast nad Nigerom.

Policija je uhitila imame koji su pozivali muslimanske vjernike na nasilje, ali i pripadnike oporbenih stranaka, jer vlasti tvrde kako oporba koristi nemire za svoje ciljeve.

“Oni koji ovo rade ne razumiju što je islam”, izjavio je Mahamadou Issoufou, predsjednik te zapadnoafričke države u kojoj kršćani čine 1 posto stanovništva. Čak 98 posto stanovnika Nigera su muslimani. Inače, prosvjedi su se dogodili u još nekoliko islamskih država koje su nekada bile pod francuskom kolonijalnom vlašću, ali nigdje nisu bili nasilni kao u Nigeru.

Podsjetimo, islamistički teroristi ubili su nedavno 12 članova redakcije francuskog satričkog časopisa u Parizu. A sada je došlo do situacije u kojoj u prosvjedima izazvanim karikaturama koje su nacrtali sekularisti iz Charlie Hebdoa ginu i stradaju – kršćani.

G. An. | Bitno.net