“Na odluku o autentičnosti ukazanja u Međugorju morat ćemo pričekati još dulje vrijeme”, izjavio je prefekt Kongregacije za nauk vjere Gerhard Ludwig Müller u razgovoru za poljsku Katoličku informativnu agenciju (KAI).

Kardinal Müller ponovno se tako oglasio o Međugorju, ovaj put nedugo nakon što je tamo okončan posjet posebnog izaslanika pape Franje – nadbiskupa varšavsko-praškog Henryka Hosera (ekskluzivni razgovor s njim za naš portal možete pročitati OVDJE).

Njemački je kardinal sada podsjetio da je misija Hosera imala isključivo pastoralni karakter, odnosno bila posvećena pastoralnim pitanjima (što je i poljski nadbiskup naglašavao), dok odluku o ukazanjima donosi njegov dikasterij.

“Istražujemo događaju li se doista tamo ukazanja Majke Božje i njezine poruke, a rezultate našeg rada predat ćemo Svetom Ocu koji će donijeti konačnu odluku”, rekao je kardinal.

Müller je pojasnio kako Kongregacija nema nikakav rok do kojeg bi morala završiti svoje istraživanje.

“Ne želimo biti pod pritiskom vremena kada je u pitanju utvrđivanje istine. U takvim slučajevima istina mora biti jedini čimbenik”, rekao je.

Prefekt Kongregacije za nauk vjere ponovio je i ono što je ranije naglašavao: kako ima dojam da su neki vjernici previše fascinirani Međugorjem, kao da sudbina Crkve ovisi o tome hoće li tamošnja ukazanja biti potvrđena.

“Čak i u slučajevima gdje su ukazanja potvrđena, kao u Fatimi ili Lurdu, trebamo uvijek biti svjesni kako je objava dovršena u Isusu Kristu. Privatne objave mogu biti jedino proročka dopuna, naglašavanje onoga na što nas poziva Evanđelje”, rekao je i dodao kako je to što se događa u Međugorju “stvorilo pastoralni fenomen, koji ne može biti utemeljen na lažnim temeljima”.

“Ne možemo razdvojiti pastoralna pitanja od pitanja o autentičnosti ukazanja. Istina nije nekakva lijepa dekoracija, nego temelj”, rekao je njemački kardinal.

Istodobno, nadbiskup Hoser također je dao intervju za KAI nakon povratka u Poljsku iz Međugorja.

U njemu je ponovio, manje više, ono što je izjavio u razgovoru za naš portal kao i na tiskovnoj konferenciji održanoj u Međugorju prošli tjedan – o pozitivnim pastoralnim plodovima toga mjesta – ali je ponudio i neke nove naglaske.

Papin izaslanik rekao je tako kako (ne)autentičnost ukazanja igra veliku ulogu i za pastoralnu dimenziju Međugorja te da bi zbog toga bilo dobro da odluka o tome dođe – “čim prije, tim bolje”. Istodobno, kako je rekao, svjestan je da je donošenje te odluke otežano činjenicom da ukazanja još traju.

Kako je rekao, čak i ako Sveta Stolica donese odluku kako u Međugorju nije bilo ukazanja, i nakon toga će u tom mjestu trajati štovanje Marije.

“To štovanje sada postoji i jako se brzo razvilo”, rekao je i spomenuo marijansko svetište Majke Božje Częstochowske koje je nastalo iz čašćenja slike i molitve vjernika.

“I tako će biti sigurno u Međugorju. Čak i ako se pokaže da je barem dio tih ukazanja autentičan, to će to mjesto dodatno posvetiti”, rekao je i dodao kako odluka Vatikana neće imati presudan utjecaj na pastoralne plodove mjesta.

Treba primijetiti kako je poljski nadbiskup tako ipak dao nešto drugačiji iskaz od onoga kardinala Müllera koji pastoral u Međugorju ne odvaja od pitanja ukazanja.

Goran Andrijanić | Bitno.net