???????????????????????????????????????????????????????

– To je šokantna situacija za jednu uljuđenu državu poput Francuske. To me osobno, kao čovjeka i građanina Europe, zgrozilo. Ne vidim niti jedan razlog zašto bi se ovako postupalo – izjavio je muftija dr. Aziz efendija Hasanović gostujući u emisiji Novi dan N1 televizije.

Izrazivši sućut obiteljima stradalih, te solidarnost s građanima Francuske, muftija je naglasio kako ne postoji nikakvo opravdanje stravičnog zločina, te kako Kur’an osuđuje ubijanje ljudi, te stavlja čovjeka u središte pozornosti.

– Ubiti jednu nevinu osobu je kao ubiti cijeli svijet – podsjetio je na riječi Kur’ana, muftija Hasanović, no istovremeno pozvao na preispitivanje uzroka i povoda ovakvih čina.

– Mi njegujemo medijske slobode, pravo izričaja i slobodu mišljenja. Međutim, moje pravo prestaje tamo kad počinje nekoga vrijeđati. Mi ovdje govorimo o milijardu i 600 milijuna muslimana koji imaju ljubav prema proroku Muhamedu. Nažalost, mnogi ga vrijeđaju i tome smo bili svjedoci u više navrata – rekao je efendija Hasanović, dodavši kako svaki musliman kojega te karikature ne vrijeđaju treba preispitati svoju vjeru.

– Osobno sam osuđivao karikature i danas to činim jer vrijeđaju moje vjerske osjećaje – kazao je poglavar Islamske zajednice u Hrvatskoj, jasno naglasivši kako ovakve uvrede ipak ne mogu opravdati zločin koji se dogodio.

Odgovarajući na pitanje o uzrocima, muftija je rekao kako su karikature samo izgovor za napad, te kako je zakazala obitelj, francusko društvo i školstvo.

– Nije dovoljno učinjeno na integraciji muslimana u Francuskoj, ali i drugim europskim zemljama. Samo četiri zemlje su službeno priznale islam kao jednu od religija. Muslimani su činjenica Europe i nitko ih ne može zanemarivati – smatra dr. Hasanović.

Podsjetio je kako u Francuskoj živi oko 6 milijuna muslimana, od kojih su mnogi frustrirani situacijom u kojoj se nalaze, a iz nedovoljne integracije u zajednicu rađa se fundamentalizam.

Muftija Hasanović pojasnio je i značenje tako često spominjane riječi „džihad“, rekavši kako postoje vrijednosti za koje se svaki musliman mora boriti, a to su obrana časti, imetka, obitelji i vjere – „na koji način – to je pitanje trenutka i pitanje vremena“. Najbolji primjer vidi u Domovinskom ratu u kojemu je sudjelovalo oko 25.000 muslimana braneći svoje domove. No, francuski muslimani, smatra Hasanović, ne mogu biti u džihadu!

Na kraju, efendija Hasanović osvrnuo se i na položaj muslimana u Hrvatskoj kazavši kako smo mi „jedina zemlja koja nema problema s time“, a što je posljedica institucionalne dimenzije tumačenja islama koja se provodi od vrtića pa sve do fakulteta.

– Naši imami odrađuju veliki posao i posvetili su se istinskom tumačenju islama – to je vjera ljubavi i razumijevanja. Mi smo u Hrvatskoj vrlo zadovoljni, ali moramo biti oprezni da nam se ne bi infiltrirali odnekud – rekao je zagrebački muftija.

Podsjetimo, Hrvatska je 1916. godine bila druga država u Europi koja je priznala islam (nakon Austrije 1912.), a potpisivanjem ugovora između Republike Hrvatske i Islamske zajednice 2002. godine njezin je status još jednom potvrđen.

U jednom od prvih razgovora nakon imenovanja muftijom Islamske zajednice u Hrvatskoj 2012. godine, Hasanović je istaknuo kako hrvatski model rješavanja muslimanskog pitanja vidi kao model rješavanja muslimanskog pitanja u svim zemljama gdje su muslimani u manjini.

– To je model u kojemu je potpisan jasan ugovor i definirana su sva prava i vjerske zajednice i države. Ugovor se oslanja i na Ustav, kojim se jamče sva prava i slobode vjerskim zajednicama, u ovom slučaju i Islamskoj zajednici. Svaka vjerska zajednica u Hrvatskoj potpisala je ugovor o specifičnim odnosima jer se nešto drugačije tretira u židovstvu, drugačije u islamu ili protestantizmu, tj. nekoj drugoj vjerskoj denominaciji. No, taj model jamči Islamskoj zajednici u Hrvatskoj da ima pravo na svoju punu autonomiju, da ima pravo osnivanja svojih dječjih vrtića, škola, učilišta, da ima pravo na svoje tiskane i elektroničke medije, da ima pravo organizirati vjeronauk u predškolskim ustanovama, javnim osnovnim i srednjim školama, da ima pravo zasnivati brakove u RH s građanskim učinkom, da ima pravo na povrat oduzete imovine – rekao je tada u razgovoru za Večernji list poglavar hrvatskih muslimana.

Ugovor rađen prema onom između Katolike Crkve i Republike Hrvatske, omogućio je islamskoj zajednici pravo na financiranje 23 registrirana džemata (musl. vjerska općina) i uzdržavanje imama, te pravo na gradnju vjerskih objekata, pravo na vjerski pokop muslimana, pravo na prehranu, blagdane, pravo na dušobrižništvo u vojsci i policiji, zatvorima, pravo na vjeronauk u školama kojega predaje 48 vjeroučitelja, a pohađa 4500 djece u 182 škole.

– Politika naše Islamske zajednice potpuna je pozitivna integracija muslimana u hrvatskoj društvo, a ne asimilacija, kako često čujemo u nekim europskim zemljama! U tome smislu spremnost Islamske zajednice i njezina otvorenost prema društvu neupitna je, ali također i spremnost hrvatskoga društva da pruži muslimanima sve ono što oni zahtijevaju. Mi smo naprosto iznašli modele kojima se rješavaju ta pitanja – naglasio je muftija Hasanović.

Miodrag Vojvodić/Bitno.net