Jedan vrlo ružan događaj koji je prije nekoliko dana doživjela mlada Brođanka Kristina Terihaj na kraju se završio kao poučna priča o pokajanju, oprostu i pouci o dostojanstvenom ponašanju prema drugim osobama.

Kristini je naime po rođenju dijagnosticirana artrogripoza – bolest koja zahvaća mišiće, zglobove i vezivno tkivo, zbog čega se kreće u invalidskim kolicima. Nažalost, prošlog je tjedna naletjela na jednu skupinu mladih osoba koje su se prema njoj ponijele na krajnje ružan način. Ono što se dogodilo Kristina je prenijela na svojem Facebook profilu:

“Mislim da bi se u školama trebalo uvesti novi predmet. Bonton kako se ponašati prema osobama s invaliditetom. Evo zašto ovo pišem. Idem u udrugu na jedan sastanak, i prema meni ide grupa mladih, možda 1., ili 2. razred srednje 3 dečka, i 2 cure. Ne znam jel idu iz ekonomske škole, ili idu u obrtničku, ali to je sada nebitno.

Uglavnom, oni idu stazom meni u susret i cijelu stazu su zauzeli, i stali ispred mene da se ja pomaknem da oni mogu proći, a ja nemam gdje trava mi je s desne strane gdje je blato, i jedan od tih dečki opsuje mi Boga i pljune na mene. Nekih 10 sekundi sam imala njihovu slinu na licu dok nisam došla do asistentice da mi obriše. Roditelji učite svoju djecu kako da se ponašaju prema osobama s invaliditetom. Ja imam prijateljica koje imaju djecu i ta djeca su stara 3, 5, 7 god. I ponašaju se normalno prema meni. Znači sve je stvar odgoja od kuće”, napisala je Kristina prije pet dana.

Mislim da bi se u školama trebalo uvesti novi predmet. Bonton jake se ponašati prema osobama s invaliditetom. Evo zašto…

Objavljuje Kristina Kiki TerihajUtorak, 15. studenoga 2022.

A onda, dva dana podlije, nešto puno ljepše. Kristina se ponovno javila na svojem Facebook profilu ovoga puta s porukom da joj se mladić koji je pljunuo na nju ispričao.

“Mene je uvijek mama učila da je oprost najvažniji, i bezbroj puta sam se uvjerila da uistinu je. Ja idem dalje. Hrabro i snažno s Isusom”, napisala je Kristina te, zaštitivši mladićev identitet prenijela što joj je napisao.

Između ostaloga, mladić je naveo kako je pljunuo na Kristinu jer je mislio kako će “ispasti faca” pred prijateljima, ali da je svoj čin odlučio priznati roditeljima i zatim uvidio svoju pogrešku. Mladić je zamolio Kristinu i njezin broj kako bi joj se mogao ispričati telefonski, a obećao je javiti joj se uživo i izraziti svoje žaljenje. Prepisku između Kristine i mladića možete pročitati dolje. Neka nam ova priča svima posluži kako bismo se znali odgovornije ponašati jedni prema drugima, ali i oprostiti kako je to učinila Kristina.

Evo zbog jučerašnjeg incidenta koji mi se desio dečko se javio i ispričao.😊
Neću stavljati njegova ime i prezime jer ne…

Objavljuje Kristina Kiki TerihajČetvrtak, 17. studenoga 2022.