Misnim slavljem koje je u zagrebačkoj prvostolnici u utorak 30. travnja predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak zaključeno je višednevno obilježavanje državnog spomendana Zrinskih i Frankopana u organizaciji udruge građana Zrinska garda Čakovec.

U homiliji je mons. Mrzljak podsjetio na dva hrvatska velikana i mučenika Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana koji su ostali trajno nadahnuće u borbi za hrvatsku slobodu i neovisnost. Ukazao je da s njihovih grobova odjekuje poruka kako se žrtvuje za neke više vrijednosti koje su vrednije čak i od zemaljskoga života.

Napomenuo je kako se u primjeru Zrinskog i Frankopana mogu promatrati i događaji novije povijesti, iz Domovinskog rata, kao i oni tijekom i nakon Drugoga svjetskog rata, za vrijeme totalitarnih sustava nacizma, fašizma i komunizma. “Na poseban način komunizma, koji je desetljećima širio laži i govorio o onima koji su bili nevine žrtve. I dan danas se ne želi na neki način doznati i reći istina o tim mučenicima, ljudima koji su žrtvovani zbog nečije mržnje, zbog neke ideologije koja je protuljudska, protunarodna, i jednostavno ne možemo to zaboraviti. Ne možemo taj dio povijesti preskočiti”, istaknuo je biskup Mrzljak.

Izrazio je nadu kako žrtve iz novijega vremena neće morati tako dugo čekati kao što su “čekali” Zrinski i Frankopan za koje se nekada u školi učilo da su bili urotnici i zločinci.
“Upravo sada su oni mjeseci, travanj i svibanj, kada je 1945. počeo taj strašni pogrom, kada su mnogi na Križnom putu ostavili svoje kosti”, kazao je biskup i dodao je da je potrebno doznati prema mogućnostima što se dogodilo i obilježiti mjesta stradanja.

Primijetivši da je žrtva Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana jedan od mnogih povijesnih događaja u kojima su nevini stradavali, ali su ostali oni u koje zaista možemo uputiti svoj pogled, biskup Mrzljak je pozvao vjernike na molitvu kako bi se imalo hrabrosti suočiti, progovoriti i istraživati o događajima iz naše bliže i daljnje prošlosti.

Među prikaznim darovima prinesena je na oltar hrvatska zastava, svijeća kao dar čakovečke Zrinske garde te oproštajna pisma Zrinskog i Frankopana koja se čuvaju u riznici zagrebačke prvostolnice. Pjevanjem je euharistijsko slavlje uveličao crkveni zbor župe sv. Jakoba iz Preloga.

Vijence su uz pripadnike Zrinske garde donijela i misi nazočila izaslanstva Međimurske županije, Hrvatskoga vojnog učilišta “Petar Zrinski” Zagreb, Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja”, Matice hrvatske, Zavičajnog društva “Međimurje” iz Zagreba kao i mjesta vezanih uz Zrinske: Čakovca, Hrvatske Kostajnice, Vrbovca, Zrinskog Topolovca, Ogulina i Ozlja.

Prethodno su pripadnici Zrinske garde Čakovec, kao i izaslanstvo Međimurske županije, primljeni u Hrvatskom saboru, gdje ih je u ime pokrovitelja dočekao potpredsjednik Milorad Batinić, koji je potom na Trgu sv. Marka sudjelovao u ceremoniji pregleda povijesne postrojbe uz naklon zastavama. U mimohodu se prošlo Tkalčićevom ulicom i Trgom bana Jelačića do zagrebačke katedrale. (ika/bitno.net)