Prva hrvatska LGBT slikovnica “Moja dugina obitelj” ne smije se distribuirati u hrvatskim školama i vrtićima, sukus je odgovora Ministarstva obrazovanja na peticiju organizacije CitizenGO.

U dopisima poslanima 18. i 19. siječnja (vidite OVDJE i OVDJE), a koje potpisuje državni tajnik i član stranke Hrast, Hrvoje Šlezak, stoji da udruzi Dugine obitelji, koja je izdala slikovnicu, “Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije izdalo pozitivno mišljenje za korištenje navedene slikovnice unutar odgojno-obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj, u sklopu nastavnoga i/ili drugih oblika odgojno-obrazovnog procesa, te stoga ista ne može biti promovirana po navedenim odgojno-obrazovnim ustanovama”.

Peticija je nastala kao odgovor na izjave članova udruge Dugine obitelji, koji su poručili da su dobili upite “pojedinih odgojno-obrazovnih djelatnika i ponekih ustanova i organizacija koje žele primjerak” slikovnice. Pritom su izjavili kako su slikovnicu prvenstveno radili “za sebe i svoju djecu” te kako ju “nigdje neće slati samoinicijativno”.

“Slikovnicu u vrtiće i škole šaljemo samo i isključivo onda kada odgojne i obrazovne institucije za njom pokažu interes i zatraže je. Budući da još uvijek nije ni službeno prezentirana (službena prezentacije održala se u Francuskom institutu 18. siječnja ove godine, nekoliko dana nakon što je objavljena ova izjava, op. a.), zadovoljni smo brojnim pozitivnim reakcijama, a one negativne potječu iz jednostavnog nerazumijevanja koje nestaje onda kada nas se upozna. I to je jedan od razloga zašto smo se odlučili napraviti slikovnicu. Već su nam se javili i vrtići i škole, nekako u podjednakom omjeru, koji su zainteresirani za slikovnicu i njima ćemo je i poslati”, kazao je jedan od začetnika projekta, Danijel Martinović, za Večernji list.

Navedene izjave potaknule su organizaciju CitizenGO na peticiju Ministarstvu obrazovanja u kojoj su između ostalog tražili očitovanje “o zakonskim odredbama na temelju kojih odgojno-obrazovni djelatnici te državne ustanove koje rade s djecom mogu samoinicijativno zatražiti materijale institucija civilnog društva koje nisu prošle evaluaciju nadležnih i stručnih tijela”. Peticiju je potpisalo više od 17 tisuća ljudi.

Ministarstvo je pak u odgovoru istaklo kako “navedena slikovnica ne može biti promovirana po odgojno-obrazovnim ustanovama”, dodavši da je “sukladno odredbama članka 59. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, u školskim ustanovama zabranjen svaki oblik promidžbe i prodaje proizvoda koji nisu u skladu s ciljevima odgoja i obrazovanja te nacionalnim i predmetnim kurikulumom, odnosno s važećim nastavnim planovima i programima”.

Slikovnica “Moja dugina obitelj” već nekoliko tjedana podiže prašinu u hrvatskom javnom prostoru. Na njezino objavljivanje među prvima je reagirala i konzervativna udruga Vigilare koja je ministrici obrazovanja Blaženki Divjak poslala otvoreno pismo, upitavši “hoće li dopustiti ulazak slikovnice o istospolnim obiteljima u hrvatske vrtiće i škole”.

Ministrica je tada odgovorila kako je “Udruga Dugine obitelji javno istaknula da neće samoinicijativno slati slikovnice, već da će slikovnica biti dostupna svima koji je žele nabaviti”, dodavši kako nema namjeru “miješati se u osobne odluke roditelja i njihove djece”.

“Moja dugina obitelj” prva je hrvatska slikovnica za djecu s LGBT tematikom. Radi se zapravo o dvije slikovnice u jednoj, a govore o životu Ane i Roka koje odgajaju dva oca, odnosno dvije majke. Prema napisima medija, prvo izdanje (500 primjeraka) razgrabljeno je i prije dolaska na police. Tiskanje slikovnice financiralo je pak Francusko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj.

Tino Krvavica | Bitno.net