Stepinac

Međunarodni znanstveni skup na temu „Hrvatski mučenici iz vremena komunističke vladavine” održat će se pod pokroviteljstvom biskupskih konferencija Hrvatske i Bosne i Hercegovine 25. i 26. travnja u zgradi Hrvatske biskupske konferencije, Ksaverska cesta 12A u Zagrebu. Rad skupa počet će u 9 sati pozdravima, a potom će uvod u rad Komisije za hrvatski martirologij i u znanstveni skup iznijeti gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Slijede uvodna predavanja “Komunizam kao ideologija i politički program” (dr. sc. Jure Krišto), “Ustrojavanju represivnog sustava u komunističkoj Jugoslaviji” (dr. sc. Josip Jurčević), “Primjena represivnog sustava prema Katoličkoj Crkvi” (dr. sc. Miroslav Akmadža), “Zakonske osnove i mogućnosti istraživanja zločina i žrtava u Hrvatskoj” (mr. sc. Tomislav Jonjić), “Zakonske osnove i mogućnosti istraživanja zločina i žrtava u BiH” (dr. sc. Mile Lasić), “Zakonske osnove i mogućnosti istraživanja zločina i žrtava u Sloveniji” (dr. sc. Mitja Ferenc ) i “Rad Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata” (dr. sc. Tomislav Anić).

Poslijepodnevni rad počinje u 14.30 sati predavanjem dr. sc. Vladimira Geigera “Žrtve i mučenici Drugoga svjetskog rata i poraća u Hrvatskoj”, a potom slijedi predavanje “Žrtve i mučenici Drugoga svjetskog rata i poraća u Bosni i Hercegovini” (mons. dr. sc. Tomo Vukšić).

U bloku “Stradanja u nad/biskupijama” dr. sc. Anto Orlovac govorit će o temi “Žrtve i mučenici u Banjolučkoj biskupiji”, a potom slijede predavanja “Žrtve i mučenici u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji” (Anita Blažeković), “Žrtve i mučenici u Dubrovačkoj biskupiji” (Ivan Šimić), “Žrtve i mučenici u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji” (dr. sc. Grgo Grbešić), “Žrtve i mučenici u Hvarskoj biskupiji” (fra Stipan Marčinković), “Žrtve i mučenici u Kotorskoj biskupiji” (mons. Pavao Medač), “Žrtve i mučenici u Križevačkoj eparhiji” (Mile Vranešić), “Žrtve i mučenici u Krčkoj biskupiji” (dr. sc. Franjo Velčić), “Žrtve i mučenici u Mostarskoj biskupiji” (mons. dr. sc. Tomo Vukšić ) i “Žrtve i mučenici u Porečko-pulskoj biskupiji” (mr. sc. Ilija Jakovljević). U 20 sati će u organizaciji Hrvatskoga katoličkog sveučilišta biti otvorenje izložbe literature na temu skupa.

U četvrtak, 26. travnja rad će započeti u 9 sati predavanje mr. sc. Josipa Krpeljevića “Žrtve i mučenici u Požeškoj biskupiji”, a potom slijede predavanja “Žrtve i mučenici u Riječkoj nadbiskupiji” (dr. sc. Marko Medved), “Žrtve i mučenici u Sisačkoj biskupiji” (prof. Spomenka Jurić), “Žrtve i mučenici u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji” (dr. sc. Josip Dukić), “Žrtve i mučenici u Subotičkoj biskupiji” (Tomislav Vuković), “Žrtve i mučenici u Šibenskoj biskupiji” (mr. sc. Ante Skračić), “Žrtve i mučenici u Varaždinskoj biskupiji” (Franjo Talan), “Žrtve i mučenici u Vrhbosanskoj nadbiskupiji” (dr. sc. Ivo Balukčić), “Žrtve i mučenici u Zadarskoj nadbiskupiji” (mons. dr. sc. Pavao Kero ) i “Žrtve i mučenici u Zagrebačkoj nadbiskupiji” (dr. sc. Stjepan Razum).

Sljedeći blok bit će posvećen stradanjima u redovničkim zajednicama. Dr. sc. fra Miljenko Stojić govorit će o temi “Žrtve i mučenici franjevaca Hercegovačke provincije”, a dr. sc. fra Marijan Karaula održat će izlaganje “Žrtve i mučenici franjevaca provincije Bosne Srebrne”.

Popodnevni dio započinje u 14.30 predavanje fra Marka Prpe “Žrtve i mučenici franjevaca provincije Presvetog Otkupitelja”, a potom slijede predavanja “Žrtve i mučenici franjevaca provincije Sv. Jeronima” (dr. sc. fra Stanko Škunca), “Žrtve i mučenici franjevaca provincije Ćirila i Metoda” (dr. sc. fra Ivan Damiš), “Žrtve i mučenici provincije franjevaca trećoredaca” (fra Antun Badurina), “Žrtve i mučenici u Hrvatske dominikanske provincije” (dr. sc. Slavko Slišković), “Žrtve i mučenici u Hrvatskoj provinciji Družbe Isusove” (Valentin Miklobušec) i “Žrtve i mučenice u Družbi sestara milosrdnica sv. Vinka” (s. Veronika Popić).

U 16.15 sati bit će predstavljeni rezultati i planovi postojećih Postulatura i Vicepostulatura za proglašenje mučeništva, i to Postulatura Alojzija Stepinca (mons. dr. sc. Juraj Batelja), Postulatura Miroslava Bulešića (mons. dr. sc. Vjekoslav Milovan), Postulatura Drinskih mučenica (s. Ozana Krajačić), Postulatura s. Žarke Ivasić (s. Veronika Popić),Vicepostulatura hercegovačkih franjevaca (dr. sc. fra Miljenko Stojić), Postupak fra Rafe Kalinića (fra Petar Bezina) i postupak Dominika Barača, OP (dr. fr. Anto Gavrić).

Posljednje predavanje “Smisao i načini čuvanja memorije mučeništva i mučenika” održat će biskup Bogović, a skup će završiti raspravom i zaključcima.(ika/bitno.net)