Hrvatsku javnost podijelile su snimke objavljene sinoć u RTL-ovoj Potragi, a koje navodno prikazuju hrvatske policajce kako nasilno vraćaju ilegalne imigrante u Bosnu i Hercegovinu.

Na slučaj se osvrnuo i riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić napisavši na svom Facebook profilu kako je “ožalošćen i postiđen ovim snimkama i onim što one pokazuju i u kakvo nas društvo pretvara to što pokazuju”.

Uzinić se u dva statusa, koja su objavljena u razmaku od nekoliko minuta, osim situacije s ilegalnim imigrantima osvrnuo i na nedavno objavljene rezultate velike istrage koja je pokazala da su tijekom posljednjih 70 godina svećenici u Francuskoj zlostavljali 216 tisuća maloljetnika.

“I u jednom i u drugom slučaju me je sram što sam čovjek jer i jedno i drugo, kao i mnogo drugoga što jedni drugima činimo, ali i onoga što ne činimo a trebali bismo, ljaga je na našem ljudskom licu”, napisao je nadbiskup u kasnijem statusu, dodavši: “I molim oproštenje i od Boga i svih onih u kojima on zbog nas trpi.”

U komentarima se potom povela žustra rasprava u kojoj su neki branili Uzinićevo stajalište dok ga je nemali broj Facebook korisnika kritizirao, smatrajući kako se ne radi o autentičnoj snimci.

U raspravu se nakratko uključio i sam nadbiskup. Nakon što ga je jedan korisnik upitao podržava li “bezakonje i ilegalne prelaske granica”, Uzinić je odgovorio: “Ne, ja sam protiv toga da se na bezakonje odgovori bezakonjem.”

Inače snimka koju je objavio RTL nastala je u suradnji s novinarima iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i der Spiegela.

Na slučaj se osvrnuo i premijer Andrej Plenković, istaknuvši kako je tražio od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da pokrene istragu.

“Što se tiče snimke s granica, nazvao sam sinoć Božinovića i zatražio da se poduzmu sve potrebne mjere i napravi opširno istraživanje kako bismo vidjeli o čemu je tu riječ jer Hrvatska poštuje svoje zakone i propise. Ne želimo imati nikakva postupanja koja nisu u skladu s našim pravnim poretkom. Imamo zadaću štititi svoju granicu i pri tome cijenimo ulogu policije.”