“Svećenici Zadarske nadbiskupije znaju da Crkva klericima zabranjuje prihvatiti javnu službu koja uključuje sudjelovanje u vršenju svjetovne vlasti. Stoga je svećenicima izričito zabranjeno aktivno se uključivati i sudjelovati u političkim strankama i sindikatima”, poručili su jučer iz Zadarske nadbiskupije nakon što je jedan od kandidata za gradonačelnika grada Zadra izjavio kako u njegovu timu djeluje i jedan svećenik.

Naime, Zadarska nadbiskupija primila je upite „može li svećenik biti angažiran u lokalnoj zajednici kao voditelj nekog od gradskih resora“, a sve je potaknula izjava gradonačelničkog kandidata koalicije SDP, AM, HSS, Glas i Centar, Marka Vučetića, tijekom predizborne debate s HDZ-ovim kandidatom Brankom Dukićem.

Kako javlja Jutarnji list, Vučetić je u debati poručio kako je u njegovu timu za upravljanje gradom i svećenik.

“Neću mu reći ime”, istaknuto je, pa dodao: “On je visokoobrazovan, bit će dio mog tima za obrazovanje i kulturu, to će voditi.”

Iz Zadarske nadbiskupije su, pozivajući se na crkvene dokumente i Zakonik kanonskog prava, poručili kako Crkva “traži da svećenici propovijedaju Evanđelje i slave svete sakramente” te da “bavljenje politikom i sudjelovanje u svjetovnoj vlasti ne spada u njihovo poslanje”.

“U tom vidu očekuje se i od civilnih institucija neka u duhu sklopljenih Ugovora između Svete Stolice i RH, gdje se ističe ‘poštivanje načela neovisnosti i samostalnosti’, ne nude klericima poslove koji se kose s njihovom službom. U protivnom, crkvena vlast će biti primorana prema svećeniku koji prihvati politički angažman, primijeniti sankcije ‘zabrane vršenja svećeničkih dužnosti’ (suspenzija).”