Osnivač i predsjednik pakistanske Kršćanske demokratske stranke dodijelio je hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu Marijani Petir priznanje za njezin predan rad usmjeren ka zaštiti pakistanskih kršćana.

Zastupnica Petir je počašćena dodijeljenom nagradom. “Ova nagrada je doista ugodno iznenađenje. Zahvalna sam gospodinu Yousafu i Kršćanskoj demokratskoj stranci u Pakistanu na ovom vrijednom priznanju”, rekla je zastupnica Petir te dodala: “Moja je iskrena želja da Pakistan postane sigurna zemlja za sve svoje stanovnike u kojoj će se živjeti u miru, suživotu i poštovanju, a ne u strahu i nasilju.”

Ben-Hur Yousaf stigao je iz Pakistana kako bi posjetio zastupnicu Petir u Europskom parlamentu u Strasbourgu te joj zahvalio na inicijativama koje je učinila kako bi se pokušalo unaprijediti temeljna ljudska prava u Pakistanu. Također htio ju je iz prve ruke izvijestiti o situaciji na terenu koja je dramatična kada je riječ o kršenju prava vjerskih manjina, a posebice kršćana.

Osim o potrebi ukidanja pakistanskih zakona o blasfemiji, Petir i Yousaf razgovarali su i o ustavnim promjenama koje bi Pakistan trebao provesti kako bi se osigurala politička i građanska prava pakistanskim kršćanima koji u ovome trenutku ne mogu predložiti svoje kandidate na političke funkcije.

Zastupnica Petir pomno prati situaciju u Pakistanu gdje su kršćani svakodnevno podložni progonu temeljenom upravo na nepravednom i diskriminirajućem zakonu o blasfemiji. Petir opetovano upozorava Europsku komisiju na problematičnost ovoga zakona, a upravo na njezinu inicijativu je na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta 5. srpnja prošle godine održana i rasprava o kršenju prava žena pripadnica manjinskih religija u Pakistanu. Petir se zauzela i za pakistansku kršćanku Asiju Bibi te u Europskom parlamentu prikupila gotovo dvije stotine potpisa, među kojima 84 zastupnika Europskog parlamenta s kojima je zatražila od pakistanskih vlasti da Asiji Bibi i njezinoj obitelji osiguraju siguran izlazak iz zemlje.

“Život kršćana u Pakistanu nije nimalo lak. Oni svakodnevno žive sa strahom za vlastiti život. Očekujem i inzistiram da EU uvjetuje svoju trgovinsku suradnju s Pakistanom zaštitom prava kršćana i ostalih manjinskih vjerskih zajednica. To je jedino ispravno. Gospodarska korist ne može biti ispred temeljnih ljudskih prava”, zaključila je zastupnica Petir.

Bitno.net