Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua predvodio je u subotu, 21. listopada 2023. u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke euharistijsko slavlje jubilarnog, 10. Nacionalnog susreta štovatelja Božjega milosrđa. U koncelebraciji su bili koordinator Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa o. Andrzej Wośko SCJ, njegov prethodnik, prvi koordinator Koordinacije, trenutačno u misijama u Danskoj fra Tomislav Cvetko OFMConv, te upravitelj prvog hrvatskog svetišta Božjega milosrđa na Ovčari kod Đakova vlč. Miro Tomas, kao i više od trideset braće svećenika iz cijele Hrvatske.

Apostolski nuncij na početku svoje homilije istaknuo je činjenicu kako je papa Franjo prije tri godine u opći rimski kalendar upisao liturgijski spomen sv. Faustine, kako bi je se štovalo i zazivalo u cijelom svijetu, a ova Papina odluka opravdana je snažnim širenjem njezine duhovnosti. „U čemu se sastoji njezina duhovnost?“, upitao je Nuncij i pružio odgovor, pozivajući se na Isusovu objavu koju je primila: razmatranje Kristove Muke kako bi bolje razumjela Njegovu ljubav. „To mi se čini vrlo važnim detaljem posebno onima koji, poput vas, gaje veliku pobožnost prema sestri Faustini. Zašto? Jer moramo paziti da ne brkamo ‘evanđelje sestre Faustine’, odnosno njezinu poruku s Evanđeljem po Mateju, Marku, Luki i Ivanu!“ U razgovorima Isusa i s. Faustine kao da gledamo „pozornog Pedagoga“ koji tumači Radosnu vijest Evanđelja, pruža svojevrsnu pomoć kako bi se bolje razumjelo ono što je već objavljeno u Svetom pismu, rekao je Nuncij i rečeno potkrijepio odabranim odlomcima iz Dnevnika sv. Faustine. U njima se jasno vidi kako sv. Faustina shvaća, živi a potom i komunicira ono što je već sadržano u evanđelju, odnosno da su odlomci i poruka koju prenosi sv. Faustina „ništa drugo već aktualizacija, objašnjenje Evanđelja.“

„Neka Krist po vjeri prebiva u srcima vašim!“ iz Pavlove poslanice bile su poticaj za svojevrsno uranjanje u sebe kako bismo vidjeli „živi li Krist u ovom trenutku u mojem srcu? Je li moje srce slobodno? Je li čisto? Je li spremno primiti Isusa? Ili postoji nešto drugo što ga zaokuplja?“

Prva slika, odlomak iz Dnevnika, poslužila je Nunciju da posvijesti Faustininu ljubav prema bližnjima jer ona piše: „Volim sve ljude zbog toga, jer vidim sliku Božju u njima“. A to nije ništa drugo doli konkretizacija Isusovih riječi: „Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste! (Mt 25, 40). Sv. Faustina dopustila je da svatko može u njezino srce baciti svaku brigu, svaki jad, svaki problem, do te mjere da je nosila nadimak „Kantica za smeće“. Uprava to „evanđelje sestre Faustine“ u skladu je s onim što papa Franjo stalno propovijeda i što je izgovorio u lipnju ove godine, istaknuo je nuncij i citirao Svetoga Oca: „Poslani smo (…) biti znak Kristova Srca i Očeve ljubavi grleći cijeli svijet. Tu pronalazimo ‘srce’ evangelizacijskog poslanja Crkve: doprijeti do svih darom beskrajne Božje ljubavi, tražiti svakoga, primati svakoga, ponuditi život za svakoga ne isključujući nikoga. Sve ljude. To je ključna riječ“.

Foto: bozjemilosrdje.net

Sv. Faustina bila je svjesna da evanđelje može provoditi u djelo jedino ako bude zahvaćena Isusovom mudrošću i obasjana njegovim svjetlom, stoga moli: „daj mi velik i svjetlošću Tvojom prosvijetljeni razum“, rekao je Nuncij, te kao posljednji primjer istaknuo jednu od ključnih po(r)uka koje Isus daje sv. Faustini, a po njoj svima, a to je da je „beskorisno pouzdati se u Njegovo Milosrđe, imati najjaču vjeru (što znači: moliti krunicu, slaviti blagdan Božjeg milosrđa, zastati u molitvi u 3 sata poslije podne, širiti štovanje Božjega milosrđa) ako se ne pokazuje jednako Milosrđe prema bližnjemu“. A tri su načina iskazivanja milosrđa prema bližnjemu na koje Isus potiče sv. Faustinu: djela, riječi i molitva.

„Lijepa je ova pedagoška konkretnost Isusova tumačenja koje daje sestri Faustini kako bismo svi mi, malo po malo naučili živjeti Evanđelje! (…) Ne možemo reći da vjerujemo u Božju ljubav ako je ne pokažemo djelima ljubeći bližnjega. Vjera bez djela je mrtva…“, zaključio je Nuncij, dodajući „Hvala vam na onome što činite.“

Riječi zahvale na završetku misnog slavlja uputio je i o. Wośko svim hodočasnicima, svećenicima, Rektoru svetišta vlč. Domagoju Matoševiću, zboru župe Gospe Snježne iz Kutine i voditeljici Valeriji Gračaković, svim ministrantima iz župa Trnovčica, Trešnjevka, Kutina i Kutinska Slatina, a napose apostolskom Nunciju, na njegovu odazivu. Najavio je i sljedeći 11. nacionalni susret za 19. listopada 2024. kada će se na poseban način zahvaliti Božjemu milosrđu za dar slike Milosrdnog Isusa o 90. obljetnici njezina nastanka, kao i za dar Dnevnika koji je sv. Faustina počela pisati 1934. godine do svoje smrti, i u njemu bilježila susrete svoje duše s Gospodinom.

Nakon misnog slavlja vjernici su imali prilike izraziti štovanje relikvijama prvoga stupnja „svetaca Milosrđa“: sv. Faustine Kowalske, sv. Ivana Pavla II., bl. Mihaela Sopoćka i bl. Alojzija Stepinca. U popodnevnom dijelu programa održan je križni put, a program 10. Nacionalnog susreta zaključen je pobožnošću u čast Božjega milosrđa – krunicom Božjega milosrđa i litanijama sv. Faustine Kowalske. Susret je organizirala Koordinacija štovatelja Božjega milosrđa.