Mađarska vlada obnovit će Prvu osnovnu školu Petrinja i crkvu sv. Nikole i Vida u Žažini, objavio je danas državni tajnik mađarske vlade za vjerske i etničke odnose Miklos Soltesz.

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto još je prošli tjedan u Petrinji najavio da će Mađarska obnoviti jednu školu i crkvu, te pojasnio da će se to odrediti tijekom posjeta državnog tajnika, prenijela je Hina.

Od posljedica potresa koji je 29. prosinca pogodio Središnju Hrvatsku, potpuno se urušio zvonik i strop crkve, prilikom čega je smrtno stradao orguljaš Stanko Zec koji je ostao zarobljen pod ruševinama.

Među brojnim školama koje su stradale u potresu posebno je teško stradala Prva osnovna škola Petrinja u kojoj je prema priopćenju Vlade “došlo do značajnih urušavanja”. Školu pohađa 450 učenika.

“Školska zgrada stoji, ali je u takvom stanju da je izrazito opasno ulaziti u nju”, objavio je ravnatelj škole Robert Groza.

Državni tajnik Soltesz rekao je da će prepustiti lokalnim vlastima da odluče hoće li škola biti izgrađena na istom mjestu ili negdje drugdje.

„Nadamo se da će obnova škole i crkve doprinijeti da ljudi ostanu u svom kraju“, kazao je Soltesz.

Naglasio je da je nakon „višestoljetnog suživota i vrlo dobrih odnosa“ dviju zemalja „prirodno“ da Mađarska pomogne Hrvatskoj.