Građanska inicijativa U ime obitelji okuplja oporbene stranke sličnog vrijednosnog predznaka (uglavnom konzervativno-desnog) u formiranju zajedničke liste za predstojeće izbore za Europski parlament.

To je vijest koja je jučer obišla sve hrvatske medije. O tome što ovo ujedinjavanje zapravo znači, razgovarali smo s predstavnicom inicijative U ime obitelji Željkom Markić. Ona nam je na početku rekla kako njezina inicijativa razgovore s strankama vodi već par tjedana.

– Želimo povezati oporbene stranke koje dijele iste vrijednosti, potaknuti ih da naprave jedinstvenu listu kojom će izaći pred hrvatske birače na izborima za članove Europskog parlamenta. Mislimo da je u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj aktualna vlast pokazuje da nije niti kompetentna niti socijalno osjetljiva, nužno da se objedine sve pozitivne snage u Republici Hrvatskoj – rekla nam je Markić.

Pitali smo predstavnicu inicijative u kojoj mjeri izbori za Europarlament i izabrani zastupnici u njemu mogu promijeniti stanje u Hrvatskoj?

– Mislim da je iznimno važno da građani koji su pokazali kroz referendum kako su spremni založiti se za vrijednosti koje su im važne, mogu vidjeti jesu li za to isto spremne političke stranke koje bi trebale biti nositelji promjena u RH. Izbori za Europarlament su važni izbori, održat će se za dva i pol mjeseca i mi procjenjujemo da zajednička lista stranaka može osigurati od 7 do 8 zastupnika u Europarlamentu – poručila je Markić. Podsjetimo Hrvatska će nakon izbora u svibnju u Europskom parlamentu imati ukupno 11 zastupnika.

Predstavnica inicijative smatra da bi takav ishod izbora bio ” jaka poruka birača ne samo koje zastupnike žele, nego i kakvu vlast žele u Hrvatskoj”.

Takva pobjeda bila bi jaka poruka birača o tome kakvu vlast žele u Hrvatskoj

Naravno, jedno od glavnih pitanja jest kako se prema toj ideji odnosi najveća oporbena stranka – Hrvatska demokratska zajednica. Mediji su prenijeli sinoćnju izjavu predsjednika stranke Tomislava Karamarka koji je o prijedlogu inicijative rekao kako je pozitivan, ali da ne “može Željka Markić vući konce”.

– HDZ je kamion, a drugi su bicikl, pa se ne može očekivati da bicikl vuče kamion – rekao je Karamarko, na što mu je Markić odmah odgovorila kako su “i kamion i bicikl jednako važni, a najvažnije je da idu u istom smjeru”.

U razgovoru za naš portal Markić je navela kako je prvi prijedlog za formiranje liste išao baš prema HDZ-u.

– Čelnici stranke rekli su nam da su spremni o tome razgovarati, da razumiju korist za Hrvatsku. Nakon toga smo nastavili  razgovor s drugim strankama i mogu reći da su sve najveće oporbene stranke reagirale pozitivno na ideju i ide se dalje u razgovore. Ja im na tome čestitam, jer su pokazali da opće, nacionalne interese stvaljaju ispred stranačkih – odgovorila je predstavnica U ime obitelji.

Hoće li na toj najavljenoj listi možda biti i netko iz incijative U ime obitelji?

– Ne. Smatramo da oporbene stranke imaju dovoljan broj izvrsnih kandidata koji mogu ući na tu listu. Koristeći kriterij sposobnosti te stranke mogu ponuditi 11 kandidata za pobjedničku listu – zaključila je Željka Markić.

Goran Andrijanić | Bitno.net