U četvrtak 1. rujna 2022., kada grkokatolička Crkva slavi početak crkvene godine – Načalo Indikta – u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima, vladika križevački Milan Stipić rukopoložio je za prezbitera monaha o. Ivana Karlića, objavila je Križevačka eparhija.

Svečano liturgijsko slavlje održano je na svršetku svećeničkih duhovnih vježbi klera Križevačke eparhije koje je u ovoj prigodi pohodio te koncelebrirao i propovijedao apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua. Suslužili su brojni svećenici kao i đakoni Križevačke eparhije, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije, zatim rimokatolički svećenici iz Zadarske nadbiskupije te Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije, a pjevao je Zbor križevačke katedrale pod ravnanjem Martina Pleše. Uz brojne vjernike nazočni su bili i vjernici iz zadarskog kraja, kao i brojna djeca koju je na početku nove školske godine blagoslovio vladika Stipić.

Apostolski nuncij Lingua govorio je o temi Preobraženja Gospodnjega, što je bila i jedna od tema duhovnih vježbi. ”Preobraženje je stvarnost na koju smo pozvani da je već sada iskusimo. Zapravo, kršćanski život mora biti predokus raja na zemlji. Isus nas je naučio moliti: Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji. Mislite li da bi nam rekao da nešto tražimo od Oca znajući da se to nikada neće moći ostvariti? Ja ne mislim tako. Pozvani smo, dakle živjeti na zemlji kao i na nebu. Ali kako? I što to znači? Zastanimo i pogledajmo taj prizor zbog kojeg je Petar rekao: Dobro nam je ovdje biti. Načinimo tri sjenice: jednu tebi, jednu Mojsiju, jednu Iliji. Izgled Isusova lica se promijenio, preobrazio, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost, a u jednom trenutku pojavi se oblak koji ih zasjeni. Evanđelist Matej kaže da je čak i oblak bio svijetao: svijetao ih oblak zasjeni (Mt 17,5). Zanimljiv je ovaj spoj: svijetao oblak koji stvara sjenu” kazao je nadbiskup Lingua.

Obraćajući se novoređeniku Ivanu, rekao je: ”Koristim priliku da poželim sve najbolje ocu Ivanu koji će uskoro biti zaređen za svećenika. Želim mu da uvijek bude svjedok Božje ljubavi prema svakom čovjeku, stavljajući se u službu svima. Tako će zasjati na njegovom licu radost evanđelja, Evangelii Gaudium, kako to podsjeća papa Franjo. Samo ako i mi ovdje, sada, obećamo da ćemo ljubiti jedni druge kao što je Isus nas ljubio, postat ćemo: besprijekorni i čisti, djeca Božja neporočna posred poroda izopačena i lukava u kojem svijetlite kao svjetlila u svijetu (Fil 2,15), kako sveti Pavao piše Filipljanima. Bit ćemo znak nade u svijetu u kojem se neprestano prijeti ratovima i sjati kao svjetlila u svijetu” – istakao je mons. Lingua.

Na kraju slavlja vladika Milan Stipić se zahvalio nunciju Lingui na sudjelovanju i homiliji, kao i voditelju duhovnih vježbi velečasnom Krunoslavu Kolaru te poželio novoređeniku uspjeh i obilje blagoslova u svećeničkom poslanju. Na koncu se i o. Ivan Karlić zahvalio svima te podijelio svim nazočnima mladosvećenički blagoslov.

Neojerej o. Ivan Karlić rođen je u Zadru 5. ožujka 1990. godine, a rodom je iz mjesta Kukljice na otoku Ugljanu. Diplomirao je teologiju na Filozofsko-teološkom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu 2016. godine, od 2020. godine član je bratstva monaške zajednice u Križevcima te je proveo nekoliko mjeseci u studitskoj lavri u Univu u Ukrajini. Za đakona je zaređen u križevačkoj katedrali 2021. godine. Vladika Stipić uputio je novoređenika na poslijediplomski studij crkvenoga prava u Rim.