beskućnici

Povodom Svjetskog dana socijalne pravde koji se obilježava sutra, 20. veljače, novoosnovana građanska inicijativa za oslobođenje donirane hrane PDV-a poziva nadležne institucije, prvenstveno Ministarstvo financija i poljoprivrede, da pokrenu sveobuhvatnu reviziju zakonskih i ostalih relevantnih propisa kako bi se u što kraćem roku osigurali preduvjeti i poticajna atmosfera za doniranje hrane onima koji su trenutno u potrebi.

Kako naglašavaju, ovo je prvi korak Inicijative s ciljem izgradnje šire društvene platforme za raspravu, poticanje i objedinjavanje pozitivnih društvenih inicijativa radi izgradnje istinskog društva socijalne pravde i solidarnosti.

“Želimo problematizirati postojeći sustav vrijednosti u Hrvatskoj koja je prema Ustavu socijalna država, ali su socijalno najugroženije kategorije stanovništva u praksi sustavno marginalizirane”, poručuju iz inicijative.

Sutra će inicijativa održati tiskovnu konferenciju u Zagrebu, u 10 i 30 sati na Markovu trgu. Na konferenciji će u ime inicijative “Oslobodimo donacije hrane PDV-a” govoriti koordinatori Zoran Grozdanov i Mladena Tadej, volonterka Socijalne samoposluge “Kruh sv. Elizabete”, dok će podršku ovoj inicijativi na temelju vlastitih iskustava u doniranju hrane dati zainteresirana donatorica hrane Milena Pivac-Klinac iz Grupacije Pivac.

Bitno.net