Velike potrebe Crkve i svijeta u današnjem vremenu potaknule su franjevce iz Juniorata Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda i Hrvatsku redovničku konferenciju na organiziranje zajedničke molitve za duhovna zvanja koja se održala u subotu, 29. veljače 2020. u crkvi sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu, a odazvale su se brojne redovničke zajednice, sjemeništarci, redovnički kandidati i kandidatice, dijecezanski bogoslovi, svećenici i vjernici laici.

Susret je započeo svečanom molitvom Večernje, a nastavio se svetom misom koju je predvodio provincijski povjerenik za duhovna zvanja i vicemagister juniora fra Filip Đurđević, a suslavitelji su bili provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Dalibor Renić, voditelj Povjerenstva za promicanje duhovnih zvanja Hrvatske redovničke konferencije fra Mate Bašić, magister juniora Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Krunoslav Kocijan, odgojitelji hercegovačkih juniora fra Ivan Landeka i fra Serđo Ćavar, vikar župe Kraljice Svete krunice fra Ivan Marija Tomić i prefekt Franjevačkog sjemeništa Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Venancije Mihaljević.

Tumačeći naviješteno evanđelje koje je govorilo o pozivu Mateja, fra Mate Bašić u svojoj je homiliji istaknuo njegove osobitosti: „Kod Mateja je prisutno tiho herojstvo jer za Levija povratka starom zanatu više nije bilo. Slijediti Isusa bila je njegova konačna i neopoziva odluka. I naše kršćansko nasljedovanje Isusa, po Levijevu bi primjeru trebalo biti konačno i neopozivo, kakva god nepogoda bila na tom putu, kakva god smrt prijetila, što god bilo, jer to znači čuvati život vječni.“

Propovjednik je istaknuo kako apostoli nisu živjeli od motivacije i početnog zamaha, nego od vjere i discipline, a ponajviše od Kristove ljubavi zbog koje su dali i svoje živote. Naš život nije nam predan da ga čuvamo za sebe, nego da ga potrošimo za druge. „Svi mi, kršćani, osobito redovnici i redovnice, svećenici, bogoslovi, pozvani smo biti takav plamen kojim u ovo današnje vrijeme vraćamo čovještvo ljudskom rodu.“ Govoreći o obnovi Crkve i društva, fra Mate je podsjetio kako nam euharistija mora biti temelj cijelog života i jedino od nje može započeti obnova naših zajednica, obitelji i Crkve.

U euharistijskom klanjanju koje je uslijedilo nakon svete mise, okupljeni su vjernici molili Gospodina da pošalje radnike u svoju žetvu, da oni budu nositelji Njegove ljubavi i da mu poput sv. Petra odgovore ljubavlju (usp. Iv 21,15-17). Liturgijsko pjevanje animirao je zbor članova Exitus bratstva, sjemeništaraca, redovnika i redovnica, a susret se nastavio prigodnim domjenkom. 

fra Domagoj Vincelj | Bitno.net