KatehezaFoto: IKA
U sklopu inicijative “Misije u gradovima” u utorak 13. ožujka u zagrebačkoj katedrali slavljena je misa za sportaše. Predvoditelj slavlja zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, obraćajući se okupljenima, rekao je kako su oni po svojem djelovanju izloženi oku javnosti koja promatra sve njihove uspjehe i neuspjehe. “Tim više ste pozvani da pred javnošću posvjedočite svoje uvjerenje u Isusa Krista i u spasenje koje nam je on donio. Za vas, za vaše uspjehe, ali i zato da u pravednoj trci za zemaljskim uspjesima ne zaboravite duhovne vrednote i one vječne radosti, vječna načela zbog kojih i radi kojih čovjek živi molimo u ovoj misi”, rekao je biskup.

U homiliji-katehezi biskup Gorski upozorio je kako se mnogi izazovi danas nude čovjeku u različitim napastima. “U napasti si da podlegneš nefer igri, da se poslužiš nedopustivim sredstvima, u napasti si da kupiš rezultat novcem ili tijelom. Pod pritiskom razmišljanja u kojem se samo prvaci slave, čežnja za uspjehom često pomrači um i one krhke kriterije i vrednote se potpuno izokrenu. Ta nutarnja borba i iskušenja naše vjere su neprestana. Ne dopusti da budeš samo potrošna roba, za zabavu bilo kakve vrste, ti si čovjek, ne bilo kakav čovjek, već Božji čovjek”, rekao je biskup. “Dok trčite za loptom gledajte u njoj samo sredstvo igre koje razveseljava, potiče pravedno nadmetanje i stvara iskrena prijateljstva”, istaknuo je te dodao kako je lako vjerovati dok su noge hitre, mozak bistar, tijelo puca od zdravlja, uspjesi se nižu. No, treba ostati čovjek i vjernik i u bolesti, porazu, ostati vjeran sebi i Bogu u neuspjehu i siromaštvu, vjerovati protiv svake nade i kad te iznevjere i prijatelji i braća i sestre. No, oni koji imaju jak duh prepoznaju kad se iz pepela opet mogu podići na vrh, jer samo iz iskustva osobnog susreta s Kristom Gospodinom možemo riječima i djelima pokazati i svjedočiti svoju vjeru, biti svoj i Božji, poručio je biskup.

Istaknuo je kako se vjera mora neprestano potvrđivati tijekom cijeloga života, pa i u sportskim aktivnostima. “Sportsko područje nije neko odvojeno područje, izuzeto od poštivanja moralnih vrednota. Kao javne osobe, vi sportaši nosite teret i etičke i društvene, ali i vjerničke odgovornosti. Pozitivan odnos prema drugima, poštivanje pravila igre, sposobnost samokontrole, pozitivan odnos prema životu, novcu, obitelji, primjer je i ohrabrenje drugima koji još uvijek traže vlastiti put i identitet. Uvijek si pod povećalom i onda kad psuješ i kad se prekrižiš, i kad podigneš šaku i kad pružiš ruku pomirenja, sve se gleda, uvijek te netko gleda i uvijek netko slijedi tvoj primjer. Bog vam je dao divnu priliku da budete primjer drugima. Budite primjer čovjeka, sportaša i vjernika, jer mnogi će gledajući vas poći vašim stopama. Svi naši poslovi i životni ciljevi moraju poduprijeti onaj jedan jedini cilj koji nam Isus u Evanđelju naviješta ‘što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije a sebe i svoj život izgubi”. Zato dok vježbate i trčite za uspjehom i ciljem sportskim i zemaljskim što je opravdano i poželjno, ne zaboravite trčati i za onim nebeskim”, poručio je biskup sportašima.

U molitvi vjernika sportaši su molili da uz usavršavanje sportskih tehnika ne zaborave kako u životu trebaju onog pravog trenera života, Isusa. Molili su i za Isusovu blizinu u svakoj utakmici da se očituje Njegova volja, a oni pak da kao pobjednici ili poraženi svjedoče radost Njegove pobjede nad grijehom kako bi živjeli u Njegovu zajedništvu. Molili su i da igrom i ponašanjem svjedoče Isusovu ljubav prema čovjeku, kao i za pokojne sportaše.
Na kraju mise svi okupljeni su izmolili “Molitvu sportaša”, a potom se preporučili i zagovoru bl. Alojzija Stepinca na njegovu grobu. (ika/bitno.net)