kardinal muller u hrvatskoj

Čelnik Kongregacije za nauk vjere i jedan od najmoćnijih ljudi u Vatikanu u srijedu će, 9. studenog,  uz dodjelu počasnog doktorata koja će se održati u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, u 10 sati, predstaviti i svoju posljednju knjigu “Razgovor o nadi” te predvoditi euharistijsko slavlje u čast blaženog Alojzija Stepinca, u zagrebačkoj katedrali

Euharistija će započeti u 18 sati, a nakon svete mise, s početkom u 19:30, održat će se predstavljanje knjige, također u dvorani Vijenac. Promociju organizira nakladnička kuća Verbum, koja je spomenutu knjigu i objavila na hrvatskom jeziku.

Uz njemačkog prelata na promociji bi trebali govoriti i kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski, autor predgovora hrvatskom izdanju te mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladne kuće Verbum.

Kardinal Gerhard Ludwig Müller pročelnik je Kongregacije za nauk vjere, predsjednik Međunarodne teološke komisije, predsjednik Papinske biblijske komisije te predsjednik Papinske komisije “Ecclesia Dei”.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je biskupom Regensburga 1. listopada 2002. Za vrijeme svog biskupovanja ističe se posebnim osjećajem za kulturu, liturgiju te dobrotvorni rad. Za kardinala ga je kreirao papa Franjo 22. veljače 2014. godine. Kardinal Müller autor je mnogih knjiga i znanstvenih članaka te dobitnik četiriju počasnih doktorata katoličkih sveučilišta u Poljskoj i Peruu.

Kardinal Müller također je veliki poklonik blaženog Alojzija Stepinca o kojem je u svojoj knjizi napisao: “Ta slava plemenitoga hrvatskog naroda, čovjek duboke vjere i ‘svetac koji je na poseban način ostvario Božju riječ u svojemu životu i djelovanju’ (Benedikt XVI., Verbum Domini, 48), pokazao nam je da čak i u najtežoj političkoj situaciji, ako pripadamo kršćanskoj stvaralačkoj manjini, možemo u Bogu pronaći milost i savjet koji su potrebni kako bismo donijeli ispravnu odluku, izdržali nevolje, oprostili neprijateljima te prosvijetlili ostatak društva znakovima stvarne nade.”

“U današnje vrijeme neki će pokušati uzaludno omalovažiti i oklevetati njegov veličanstven lik, iznova otvarajući rane njegova mučeništva, ali mislim da je to put koji je Providnost pripravila kako bi održala živim sjećanje na njega i kako bi ubrzala puno priznanje svetosti toga uzornog Pastira. Svaki dobronamjeran čovjek ostat će zadivljen njegovom privrženošću istini, njegovim životnim poštenjem i njegovim služenjem pomirenju, i na ekumenskom polju”, napisao je Muller.

Tino Krvavica | Bitno.net