U koncelebraciji su bili splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, biskupi Umbrije; nadbiskup Spoleta – Norcie i predsjednik Biskupske konferencije Umbrije mons. Renato Boccardo, biskup u miru iz Gubbia mons. Mario Ceccobelli, biskup Gubbia mons. Luciano Paolucci Bedini, biskup Grada Castella mons. Domenico Cancian, biskup u Terni-Narni-Amalia mons. Giuseppe Piemontese, biskup u Orvieto-Todi mons. Benedetto Tuzia, pomoćni biskup Perugie mons. Marco Salvi te generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović i nadbiskupov tajnik don Gabrijel Kamber.

Na početku euharistijskog slavlja kardinal Basseti je pozdravio nadbiskupa Barišića i zahvalio mu na srdačnoj dobrodošlici i bratskom prijemu, naglasivši kako se u njihovu dolasku u Split očituje ponajprije zajedništvo unutar biskupa iz pokrajine Umbrije, ali koje se, poradi vjere u Isusa Krista širi i čini novo zajedništvo i sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom i njenim pastirom.

Osvrćući se u homiliji na evanđeoski tekst (Mt 11, 28-30) Kardinal je izdvojio dva momenta: ponajprije Kristov poziv da na odmor dođemo i idemo s Njim, istaknuvši pritom važnost Gospodinova poziva upućenog svakom pojedincu i Božju želju da budemo s Njim. Također, Krist u ovom ulomku svraća pozornost na malene i neznatne, u kojima biskupi moraju najprije prepoznati sebe same kao one koji su uvijek iznova potrebni Božje pomoći, te će jedino iz ovakvog odnosa s Bogom moći živjeti s malenim i neznatnim koje svakodnevno susreću u svojem pastirskom djelovanju.

Na kraju euharistijskog slavlja, mons. Barišić se obratio nazočnima zahvalivši im što su svojim posjetom obogatili grad Split i Splitsko-makarsku nadbiskupiju, prisjetivši se pritom snažne povijesti koja duboko povezuje Splitsko-makarsku nadbiskupiju i Umbriju: „Umbrija i naša nadbiskupija imaju zajedničku povijesnu baštinu, koja se posebno očituje u životu sv. Arnerija – našeg nadbiskupa i mučenika koji je bio rodom iz Gubbia, kao i benediktinca Bernarda iz Perugie koji je kao splitski nadbiskup prvi nosio naslov primasa“. Na kraju je istaknuo da iako smo različiti i svatko živi i radi na svojem polju, unutar zidova katedrale svetog Dujma u kojoj se očituje sva različitost i bogatstvo povijesti, Krist je onaj koji poziva i stvara zajedništvo među svojima i šalje svakog onamo gdje On želi.

Prije euharistijskog slavlja u obilasku Dioklecijanove palače, Splitske katedrali i drugih znamenitosti grada Splita, mons. Barišić i mons. Vidović, uz stručno vodstvo, upoznali su kardinala Bassetija i biskupe iz Umbrije s povijesno – kulturnim i kršćanskim bogatstvom grada Splita. Nakon svete mise druženje je nastavljeno i za večerom u Nadbiskupskom ordinarijatu.

IKA | Bitno.net