KlariseFoto: IKA
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić svečanim misnim slavljem na svetkovinu sv. Klare u subotu, 11. kolovoza svečano je u samostanskoj crkvi sestara klarisa u Mikulićima zaključio jubilej 800. obljetnice poziva sv. Klare.

U koncelebraciji su bili provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Ljudevit Maračić, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak, generalni asistent Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži fra Ivan Matić, te još desetak svećenika.

Prije početka mise, časna majka Tarzicija Čičmak izražavajući dobrodošlicu kardinalu u ime samostanske zajednice, istaknula je kako su se od početka jubilarne godine koju je također otvorio kardinal, u ovoj crkvi odvijala razna događanja i susreti. Posebno je izdvojila početak tjedna u Duhu Asiza, kada se posebno razmatralo o Klari – ženi mira. U ožujku ove godine održani su Dani sv. Klare, a tom prigodom su sestre javno obnovite svoje zavjete da će vjerno slijediti Krista stopama svete Majke Klare. Večeras imamo radost i čast da ste ponovno među nama, da zaključite ovu jubilarnu godinu u kojoj smo svi primili mnoge milosti po zagovoru sv. Klare. Njezine riječi „uvijek gledaj na svoj početak” geslo su jubileja. Završetkom jubilarne godine ne prestajemo gledati svoj početak, Isusa, rekla je s. Čičmak.

U homiliji kardinal Bozanić je osvrnuvši se na mnogobrojne članove i članice franjevačke obitelji, istaknuo kako je danas izazov postaviti pitanje „što su to pokrenuli ti sveci iz Asiza sv. Franjo, sv. Klara, što su to učini da danas nakon osam stoljeća ima njihovih duhovnih sinova i kćeri. U čemu je to njihova veličina, njihov izazov, što su to oni posebno spoznali gledajući na Isusa Krista i što su osobito u životnom iskustvu spoznali da ih se i danas slijedi”.

Sv. Franjo je htio sasvim konkretno slijediti i činiti ono na što nas Isusa poziva. On je to htio ostvariti u svome životu, i ne samo na duhovan način, nego konkretno, radikalno: od obnove crkve do onog radikalnog prihvaćanja evanđelja, rekao je kardinal, te napomenuo kako se na to na poseban način vežu elementi koji su strani svjetovnom mentalitetu: siromaštvo, poslušnost, čistoća, rekao je zagrebački nadbiskup.

Kardinal je podsjetio da se temeljno Klarino obraćenje i posvećenje dogodilo u Velikom tjednu, od Cvjetnice do Uskrsa. No, nije to nešto apstraktno, to je nešto sasvim konkretno, jer je njezino ogledalo Isus Krist, Isus konkretan, naš Bog koji želi biti blizu čovjeka i koji je tako ispunio i Franju i Klaru da su sve ostavili i željeli njega Isusa siromašnog, Isusa poslušnog Ocu, Isusa čistog, potpuno slijediti.

Možemo reći da su sv. Franjo i sv. Klara sveci koji nam pokazuju kako se traži Boga, oni su tražitelji Boga na ovoj zemlji i oni su ga našli na jednom posebnom putu. To je put za one koje Bog zove, ali taj put svjedoči kako čovjek može naći Boga i kako čovjek koji nalazi Boga nalazi i sreću i zadovoljstvo i mir, rekao je kardinal.

Ističući važnost prisutnosti klarisa, kardinal je podsjetio kako su Asiz osvojili Saraceni, a predaja kaže kako je sv. Klara uzela Presveto i pojavivši se pred njima, oni su se povukli.

I vi ste ovdje u našem gradu Zagrebu da ovdje molite Boga da nas oslobodi od zla. Dižite svoje ruke, klanjajte se Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu i molite za naš Zagreb, molite za Hrvatsku, molite za hrvatski narod, osobito molite za naše obitelji, za roditelje koji se brinu za svoju djecu. Vi ste nama potrebne, potrebna nam je vaša molitva, rekao je kardinal obraćajući se klarisama, te istaknuo kako želi da one budu i one koje će omogućiti onima koji žele tražiti Boga da u njihovoj blizini nađu put kako mu se približiti.

Jer, svaki samostan, svaka kuća gdje žive posvećene osobe pozvani su da budu i mala škola molitve za one koje žele doći da tu nauče kako moliti Boga, istaknuo je kardinal, te podsjetio kako danas toliki, a posebno mladi negdje u dubini duše traže Boga.

Čovjek traži Boga, u svakom vremenu i svi smo pozvani da jedni drugima pomognemo kako doći do Boga, kako doći do Božje blizine, kako osjetiti da je Bog meni blizu. Neka nam u tome uvijek pomaže i uzor i zagovor sv. Klare, rekao je na kraju homilije kardinal Bozanić.

Nakon pričesti pjesmom „Tebe Boga hvalimo” svi su nazočni zahvalili za milosnu jubilarnu godinu. Riječ zahvale za predvođenje misnog slavlja kardinalu je uputio fra Ljudevit Maračić.

Vaša prisutnost na otvaranju godine i sada potvrđuje vašu pozornost i vašu ljubav i prema sestrama klarisama, ali i prema sveukupnoj našoj franjevačkoj obitelji. Svi skupa želimo da bogatstvo koje smo tijekom ove godine dobili dalje nastavimo živjeti.

Prije blagoslova kardinal Bozanić je podsjetio da je sv. Klara zaštitnica televizije. Stoga je pozvao na razborito korištenje tim medijem, da nam on bude od pomoći, osobito od duhovne pomoći.

Po završetku mise vjernici su iskazali počast moćima sv. Klare. Misno slavlje pjevanjem je uveličao zbor sv. Klara. (ika/bitno.net)