“Vjeronauk je prije 25 godina ponovno uveden u hrvatske škole, na temelju Ugovora Svete Stolice i RH te na temelju provedbenog ugovora Vlade i Hrvatske biskupske konferencije”, izjavio je kardinal Josip Bozanić u razgovoru za HRT.

“U osnovnim školama vjeronauk kao izborni predmet odabire 90 posto učenika, u srednjim školama njih 75 posto, što govori o tome da je u našim školama uveden po demokratskom slobodnom izboru”, rekao je. Naglasio je kako je vjeronauk nakon II. svjetskog rata nasilno izbačen iz škola.

Na pitanje o mogućoj reviziji Ugovora sa Svetom Stolicom, kardinal Josip Bozanić odgovorio je kako ugovori i konkordati sa Svetom Stolicom imaju trajnu vrijednost, a da je Hrvatska njima ušla u krug europskih zemalja koje imaju posebne odnose sa Svetom Stolicom.

Dodao je kako je Crkva u Hrvatskoj bila u nezavidnom položaju, što se tiče reguliranja tog statusa u bivšoj Jugoslaviji. “To je možda uzrok otporu nekih manjih skupina ljudi tim ugovorima”, zaključio je. U razgovoru je kardinal Bozanić rekao kako je proces kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca dobro napredovao te da je s jedne strane – priveden kraju. S druge strane – čeka se mišljenje mješovite komisije.

Više pročitajte na vijesti.hrt.hr.

Bitno.net