31393

U koncelebraciji je bilo desetak svećenika među kojima i zamjenik biskupskoga vikara za grad Zagreb mons. Zvonimir Sekelj i rektor mirogojske crkve dr. Zvonimir Kurečić koji je u ime prisutnih pozdravio kardinala Bozanića.

U prigodnoj homiliji kardinal Bozanić je naglasio kako nam Crkva, naša majka predvečerje Dušnoga dana, spomena svih vjernih mrtvih, rasvjetljava svetkovinom Svih svetih. Onamo u vjeri i mi putujemo ohrabreni njihovih zagovorom i primjerom. Na današnji se dan na izvrstan način očituje zajedništvo svih članova Crkva, bratsko zajedništvo između nas i naših dragih koji su prešli granicu smrti. To je otajstvo zajedništva svetih. Ovo sveto mjesto kao i druga groblja diljem Lijepe naše i cijeloga svijeta ovih dana postaju mjesta znakovitih okupljanja, mjesta na kojima se svjedoči o životu poslije smrti. U tom kontekstu, kardinal Bozanić pozvao je na razmišljanje o nadi koja nas prati tijekom čitavog našeg života, jer „danas i sutra su dani nade”.
Također je podsjetio kako smo svi pozvani na svetost prema riječima sv. Pavla, jer svetost nije u prvom redu naše djelo, nešto što možemo ostvariti svojim snagama. Ona je Božji dar, dar Božje ljubavi, a čovjek je samo pozvan surađivati s Bogom i sa zahvalnošću prihvaćati Božji dar spasenja.

Stoga, nama putnicima na ovoj zemlji sveci poručuju da je mir, sreću, radost moguće postići i u ovom životu, da je moguće postići svetost uz uvjet da se ne pogriješi Put, jer “Put Jaganjca, put Božjeg milosrđa, put obraćenja i pomirenja s Bogom nas čisti od grijeha i usmjerava prema pravom cilju. Dobar životni odnos s Bogom temelj je na kojem se gradi svaki solidan odnos sa samim sobom, s drugima, s društvom i sa svemirom”, posvijetio je kardinal Bozanić.

Ukazujući na hrvatske svece i blaženike, kardinal je naglasio, kako nam povijest našega naroda i naše domovine Hrvatske jasno pokazuje da su upravo oni bili promicatelji prave crkvenosti i graditelji pravednijeg društva.

Oni su nam i danas orijentir, putokaz i nadahnuće u rješavanju teških prilika u koje je zbog neodgovornosti dovedeno hrvatsko društvo. S ovog mjesta pozivam na molitvu za branitelje i s braniteljima, molimo i za suradnju, međusobno poštovanje i uvažanje u našem društvu, istaknuo je kardinal.

Ohrabrujući vjernike na putu svetosti, istaknuo je kako su putovi svetosti mnogostruki i prikladni pozivu svakoga čovjeka i to postaje visoko mjerilo redovitog kršćanskoga života. Ovdje se dotičemo evanđeoske poruke o blaženstvima, a ona su neophodno jednostavan uvjet za kršćanski život. Ideali koji nam se danas predstavljaju nisu samo stupanj moralne ili vjerske savršenosti. Oni su zapravo smjerokazi da se ostane na ispravnome putu. Ako se iz dana u dan ne ostvaruje poziv za siromaštvo duha i čistoću srca, za glad i žeđ za pravednošću kao i druga blaženstva postoji opasnost da se luta stramputicama, a ostati na pravom putu nastavio je kardinal „znači živjeti ovozemaljski život u zajedništvu s Bogom sljedeći Isusov primjer. To se očituje dobrotom srca, poniznošću, blagošću i milosrđem,osjetljivošću za pravednost i ljubavlju prema istini, zauzimanjem za mir, pomirenje. Možemo reći da je to iskaznica koja nas kvalificira kao Božje prijatelje; to je putovnica koja nam omogućuje ulazak u vječni život”.

Danas i tijekom ovih dana dok razmišljamo o životu i zahvaljujemo Bogu za svoje drage pokojne, molimo zagovor presvete Bogorodice Marije, bl. Alojzija Stepinca i svih svetih koji već uživaju u punini vječnoga života da i nas na našem putu usmjeruju prema punini života u zajedništvu s Bogom, rekao je na kraju homilije kardinal Bozanić.
Nakon popričesne molitve, u procesiji se kardinal Bozanić s koncelebrantima uputio do središnjega križa gdje je kardinal izmolio molitvu odrješenja.
Kod križa kardinal Bozanić je rekao „pred nama trepere tisuću svijeća kao simbol Isusa Krista koji je umro da bismo mi živjeli i sebe prinio da bi i naš prinos bio plodonosniji. Izgaranje i svjetlo slika su naše budnosti, zauzetosti i ljubavi u iščekivanju ponovnoga Kristova dolaska. U križu promatramo raspetu ljubav koja je toliko potrebna i našemu svijetu. Gledamo umiranje koje je obuhvatilo sve patnje prošlih, sadašnjih i budućih vremena. Ovdje smo večeras zajedno, jer vjerujemo da je po Kristovu uskrsnuću smrt uništena i da nas ništa ne može rastaviti od ljubavi Kristove. U toj vjeri molimo Suca živih i mrtvih za sve pokojne da im Bog udijeli oproštenje grijeha i da ih uskrisi u posljednji dan”.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličao zbor župe Marije Pomoćnice s Knežije.

IKA | Bitno.net