Bozicna poruka kardinala Bozanica_Bozic je odgovor na ljudska traženja

Na svetkovinu svete Bogorodice Marije, 1. siječnja zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s desetak svećenika predvodio je euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici, izvjestila je IKA.
Na početku mise kardinal je, čestitajući vjernicima novu godinu, poželio da ona bude svima od Boga blagoslovljena. Dolazak na misu na početku godine izraz je želje započeti godinu s Bogom i živjeti je s Njim, rekao je.
Kardinal je u osvrtu na prvo čitanje u homiliji istaknuo kako na prvi dan godine Crkva moli Božji blagoslov te pojasnio kako blagoslovom čovjek daje hvalu Bogu i moli da Bog posveti božanskom milošću njega.
“Stoga, danas molimo da posveti svaki dan godine koja je pred nama. Molimo danas da nas Gospodin čuva, da nas licem svojim obasja i da nam udijeli milost, jer lice Božje donosi svjetlo, a onaj koji je u tom svjetlu je baštinik milosti. Želimo biti u Božjoj prisutnosti. To će reći, da sve što činimo da to pred Bogom činimo, i da sve što činimo, činimo onako da to Bog blagoslivlje, da to Bog odobrava. Molimo da Bog svoj pogled svrne na nas, da nas prati Njegov pogled”, rekao je kardinal te podsjetio kako smo ovih dana na stanovit način u susretu s blagoslovom, osobito po blagoslovu obitelji.
Tumačeći kako se Bog pobrinuo da ga možemo vidjeti, kardinal je rekao da čovjek susreće i vidi Boga upravo u Isusu, rođenom u Betlehemu, u utjelovljenoj Riječi Božjoj. Bog se utjelovio da bi ga mogli vidjeti, da bi mu se mogli približiti, da On bude s nama, da On ne bude daleki Bog, nego bliski, koji je tu, među nama. On je kako kaže misno čitanje rođen od žene imenom Marija, koju Crkva časti naslovom Bogorodica, jer ona jest Bogorodica, rekao je kardinal Bozanić, te istaknuo kako na ovaj dan Crkva slavi svetkovinu Marije Bogorodice.

„Marija je ona koja nam je donijela Isusa Krista. Ona je prva promatrala lice Božje u licu Isusovu. I s druge strane, Isus se susreo s ljudskim licem u licu svoje majke”, rekao je kardinal te uputio na riječi evanđelja koje kažu da je ona sve događaje od navještenja, pa sve do smrti na križu i Isusova ukopa sabirala u svom srcu, u vjeri ih čuvala, prihvaćala i razmatrala.

“Nije bilo Mariji lako sve to razumjeti dok je gledala malo dijete, jer nije bilo jednostavno vidjeti u njemu i čovjeka i Boga, ali kaže Riječ Božja da je ona to čuvala u svom srcu, i prebirala i ona nas danas prati do jaslica. I nama nije jednostavno sve to razumom razumjeti i shvatiti, ali srce i vjera idu dublje. Dok stojimo i molimo pred jaslica shvaćamo da je tu nešto veće, da se Bog objavio u malenosti. Otajstvo Božića govori upravo o tom paradoksu, o Božjoj veličini koja se približava čovjeku u malenosti, o Bogu koji želi biti nama blizu da pokaže kako je čovjek velik i što je čovjek pred Bogom”, pojasnio je kardinal.
Kardinal se osvrnuo i na Svjetski dan mira koji Crkva slavi 1. siječnja. Istaknuo je kako potpuni mir čovjeku može dati samo Bog, a čovjek može biti ispunjen mirom u dubini svoga srca samo ako se otvori Bogu, jer “tamo gdje Božjeg svjetla nema u našem srcu, tamo nema ni mira”.
U tom kontekstu je istaknuo kako je papa Franjo kao što su to činili i njegovi prethodnici poslao poruku za ovaj dan naslovljenu “Bratstvo – temelj i put mira”.

IKA