Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na Uskrsni ponedjeljak ponovno je obišao zagrebačku katedralu oštećenu u potresu koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. ožujka 2020. godine. O oštećenjima te građevinskim zahvatima nužnima zbog sigurnosnih razloga te očuvanja sakralne baštine Kardinala su izvijestili mons. Ivan Hren kanonik kustos Prvostolnog kaptola zagrebačkog i predsjednik Odbora za obnovu katedrale te projektant obnove katedrale i nadzorni inženjer Damir Foretić.

Nakon detaljnog obilaska unutrašnjosti zagrebačke prvostolnice Kardinal se zaustavio u molitvi kod groba blaženog Alojzija Stepinca koji je osiguran zaštitnom konstrukcijom. Blaženom Alojziju posebno je preporučio grad Zagreb, Zagrebačku nadbiskupiju i domovinu Hrvatsku. Nakon obilaska pozvao je sve na zajedničku molitvu i zazvao Božji blagoslov na sve nazočne. „Molim da blaženi Alojzije Stepinac štiti sve građevinske radnike ne samo u i oko katedrale, nego u cijelom gradu Zagrebu i okolici, dok izvode opasne radove sanacije“, rekao je kardinal Bozanić.

Kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkog mons. Ivan Hren u današnjem razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu izvijestio je javnost da nema bojazni za sigurnost sarkofaga s relikvijama blaženog Alojzija Stepinca.

„Sarkofag bl. Stepinca najprije smo iznutra pojačali, osigurali smo ga željeznim šipkama, a izvana obložili dvostrukim fosnama. Krov je napravljen s kosinom kako bi sve što pada, palo na pod i ne bi imalo pritisak na sarkofag. Tako da je zapravo sarkofag itekako siguran.”, rekao je mons. Hren.

Zagrebačka nadbiskupija/IKA | Bitno.net