Na četvrtu uskrsnu nedjelju, nedjelju Dobrog Pastira, održano je hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u zagrebačku katedralu, gdje je svečano euharistijsko slavlje predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U svojoj je homiliji kardinal okupljenim mladima istaknuo nekoliko stvari. „Isus u evanđelju o Dobrom Pastiru govori o sebi kao o Dobrom Pastiru koji poznaje svoje ovce“, rekao je, „a na nama je da poslušamo njegov glas kada nas kontaktira po imenu“, istaknuo je kardinal.

„Otac i Isus su jedno i žele da u taj odnos zajedništva, povjerenja, pripadnosti i predanja uđemo i mi“, nastavio je. „Upravo takav odnos nam daje život vječni, onaj život koji ne prestaje ni nakon naše smrti, stoga je u ovom kratkom evanđelju sročena cijela Isusova nauka i poruka“.

Reći Bogu “DA!”

Kardinal je pozvao mlade da se zapitaju poznaju li i oni sami Isusov glas te jesu li na njega pozvani. „Stalno traganje za njegovim glasom je rezultat naše duboko usađene čežnje za ljubavlju čiji je usaditelj Otac nebeski te nam tu čežnju nitko ne može oduzeti, ako je mi sami ne oslabimo“, kazao je.

„Život mladih je osobito prikladan za velike ideale i vrijednosti te ga ne smijemo gubiti nego davati. Ne bojte se izazova koje pred vas stavlja Isus“, upozorio je, te posebno mlade da mole za zagovor Djevice Marije, uzor vjernice koja zna slušati glas Dobrog Pastira, kako bi im ona pomogla da Bogu uvijek govore “DA!”.

Molitva za duhovna zvanja

„Danas je također nedjelja usrdne molitve za duhovna zvanja“, istaknuo je Kardinal. Rekao je da su svi vjernici, osobito mladi, pozvani moliti da Isus iz njihove sredine nekoga pozove tko će biti na službi braći i sestrama, ali i na slavu Njemu. Pozvao je mlade da upravo oni budu ohrabrenje onima koje Isus zove na taj put, a čiji poziv često isprva zna uzrokovati nemir u njihovim srcima.

„U takvom nemiru čovjek počinje bježati, ali Isus je ustrajan, a na nama je da Mu u slobodi kažemo ‘da, evo me, u svom životu želim ostvariti ono što mi Ti pripravljaš’“, objasnio je. U svojim završnim riječima pozvao je mlade da slijede Isusov put koji je zahtjevan, ali i vrijedan odricanja.

Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao Nadbiskupijski zbor mladih.

Ovo je hodočašće bilo na tragu prošlogodišnje inicijative Misije u gradovima u sklopu koje su mladi iz svih dijelova Zagrebačke nadbiskupije hodočastili u zagrebačku katedralu tijekom pet korizmenih nedjelja. Stog ih se u ovoj Godini vjere željelo posebno okupiti u zagrebačkoj prvostolnici sa svim detaljima, pa tako ni ove godine nije izostala kutija s natpisom „Jedna kava za mog prijatelja“ čiji prihod ide u fond „Mladi za mlade“.

Po završetku euharistijskog slavlja, oko tri tisuće mladih, koliko ih je sinoć bilo u katedrali, svojim je tijelima oblikovalo srce te unutar njega natpis „papa Franjo“, a snimljena fotografija će biti poklonjena papi Franji prilikom audijencije krajem svibnja.

Ivana Postružin | Pastoralmladih.hr