8z7h6763 (1)

Provincijal fra Jure Šarčević, istaknuo je kako imenovanje jednoga redovnika za biskupa, u ovom slučaju redovničkog brata kojemu je bio odgojitelj u važnom razdoblju njegove redovničke i svećeničke izgradnje, ima višestruko značenje, prije svega za hrvatsko redovništvo, za kapucine, ali i za cijelu Crkvu u našem narodu. Budući da naša Crkva ima velik broj redovničkih svećenika, osobito redovnica, važno je i mudro da ima i biskupa koji se izabiru iz redovničkih zajednica jer će tako svjedočanstvo Crkve, na razini znaka, biti još snažnije i djelotvornije, rekao je provincijal Šarčević.

Ističe i kako je to imenovanje svojevrsno priznanje Svetog Oca našem redovništvu za predano višestoljetno služenje Crkvi i hrvatskom narodu. Istodobno, to je odgovornost i obveza da se još više založi za ostvarenje ciljeva i očekivanja koje je postavio kada je odredio da ova 2015. bude Godina posvećenoga života. Sada je na posvećenicima da, u zajedništvu sa svojim pastirima, učine sve da neprolazna novost i radost Evanđelja postane privlačna ljudima našega vremena. Jednom riječju, da svetost, kao iskustvo posebne Božje blizine što ga redovnici žive i drugima navješćuju, uđe u naš narod i društvo. I ona će ga, tj. sam Bog, sigurno preobraziti u sretan i bolji svijet, istaknuo je fra Jure.

Kapucinima, a posebno bratu Ivici, imenovanje za biskupa veliki je izazov da kroz njegovo biskupsko služenje dođe još više do izražaja kapucinska karizma jednostavnosti, evanđeoskoga siromaštva, poniznoga služenja i blizine ljudima, rekao je provincijal, dodajući kako su u svijetu natjecanja i borbe, socijalne nejednakosti koja rađa nasilje, kao manji i sluge svima, redovnici, posebno kapucini, pozvani založiti se u vršenju proročke zadaće, izražavajući svoju solidarnost sa siromasima i onima na rubu te na taj način preobražavati svijet duhom evanđeoskoga bratstva. Hrvatsko redovništvo, posebice franjevci kapucini, zahvalni su papi Franji za dar biskupstva našega brata Ivice Petanjka, koji nam je udijelio u ovoj Godini posvećenoga života, zaključio je fra Jure Šarčević.

IKA | Bitno.net