PROPOVIJED U SVETIŠTU SV. JOSIPA

Šaško: Nadamo se da će hrvatski zastupnici stati pred svetoga Josipa i pitati se – ‘Gospodine, tko sam u tvojemu planu i što mi je činiti?’

„U svojoj samozatajnosti i brizi za Božju Riječ Josip nam pomaže učiti kako odbaciti idole i biti u razgovoru s Bogom, njemu dati mjesto, njemu se jedinome klanjati, da bismo otkrili izvore svoje životne radosti i dopustili se oblikovati Duhu Svetome.“

Foto: Petra Vuković

„Braćo i sestre, Godina svetoga Josipa, mjerena zemaljskim vremenom u sebi nosi sadržaj koji nije mjerljiv zemaljskim mjerilom. Ova je godina novi početak naše otvorenosti vječnosti. Zato svaki Jubilej u Crkvi nije omeđen početkom i završetkom, nego mu je istinska svrha ulaženje u milosnu stvarnost“, riječi su mons. Ivana Šaška, pomoćnog biskupa zagrebačkog, koje je izrekao na svetkovinu svetog Josipa 19. ožujka 2018. godine na početku svete mise koju je slavio u Nacionalnom svetištu u Karlovcu. Koncelebrirali su dr. sc. prof. Ante Crnčević, OFM, preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, preč. Dražen Karačić, karlovački dekan, mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta i brojni karlovački svećenici i svećenici koji su svoje župljane predvodili na hodočašće k svetom Josipu. U misnom slavlju sudjelovali su i predstavnici gradskih vlasti predvođeni gradonačelnikom Damirom Mandićem, županijskih vlasti, te vojske i policije. Svetu misu pjesmom je uzveličao zbor „Sveti Josip“ pod ravnanjem č. s. Blandine Rakarić.

Na početku svoje homilije mons. Šaško propovijedao je o Josipovoj uznemirenosti koja se javlja u trenutku kada saznaje da je Marija trudna, a proizlazi iz nerazumijevanja koje je njegovo mjesto u odnosu prema Mariji. Tu uznemirenost otklonio je anđeo objavljujući mu se u snu i potičući ga da slijedi glas svoga srca. Mons. Šaško naglasio je važnost da i mi poput svetog Josipa osluškujemo Božji plan u svom životu i preispitamo svoj odnos s Bogom i to kroz šutnju, molitvu i slušanje. „Tu provjeravamo smisao svoga života i odatle dolazi nova snaga koja je povezana s djelovanjem Duha Svetoga“, kazao je biskup Ivan. Nadalje je istaknuo Molitvu na završetku Godine svetog Josipa koja ističe Josipovu bogobojaznost i pravednost. Bogobojaznost jer Josip računa s Bogom i jer je njegov prvi strah ljubav prema Bogu, te pravednost jer Josip u ulozi Marijina zaručnika ne zauzima, već prepušta prostor onom istinskom zaručniku, Gospodinu, i jer je Mariju sačuvao u Božjem planu. Mons. Šaško također je pojasnio da je Josip posebno važan kao primjer kako slijediti Božju volju, shvaćati Božju veličinu i klanjati joj se, posebno jer je današnji čovjek izgubio smisao klanjanja, odnosno klanja se različitim krivim idolima. „U svojoj samozatajnosti i brizi za Božju Riječ Josip nam pomaže učiti kako odbaciti idole i biti u razgovoru s Bogom, njemu dati mjesto, njemu se jedinome klanjati, da bismo otkrili izvore svoje životne radosti i dopustili se oblikovati Duhu Svetome.“ Na kraju homilije mons. Šaško preporučio je u molitve sve koji odlučuju o važnim pitanjima koja se tiču smisla života, obitelji, djece, međusobnih odnosa i identiteta, da im srca budu ispunjena ljubavlju i da nadrastu jezik sebičnosti. „Nadamo se da će često i u Hrvatskome saboru odgovorni stati pred svetoga Josipa pitajući se njegovim: ‘Gospodine, tko sam u tvojemu planu i što mi je činiti?’, istodobno moleći snagu za odluke i postupke od kojih će živjeti, a ne umirati hrvatska domovina“, završio je biskup Šaško.

Pred kraj misnog slavlja mons. Šaško predmolio je pred kipom svetog Josipa Molitvu na završetku Godine svetog Josipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije završnog blagoslova mons. Sente zahvalio je Gospodinu na milosnoj Godini svetoga Josipa, kardinalu Bozaniću na odluci o proglašenju godine, kao i svim suradnicima koji su pomagali na različite načine, te svećenicima i hodočasnicima koji su u tom Jubileju pohodili Nacionalno svetište svetog Josipa. Također je istaknuo da su vrata Josipova svetišta i dalje otvorena svim hodočasnicima te da je siguran da će Božja milost u njemu i dalje biti obilata. U znak zahvale darovao je mons. Ivanu Šašku i dr. sc. Anti Crnčeviću medalje svetog Josipa izrađene povodom proslave 330. obljetnice proglašenja svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske.

Nakon toga vjernici su predvođeni biskupom i svećenicima, te stjegovima Hrvatske, grada Karlovca i Karlovačke županije častili svetog Josipa obilaskom oko zavjetnog kipa.

Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 20. ožujka 2018.

Možda vam se svidi