Vlč. Stjepan Lončar nešto je više od godinu dana voditelj Hrvatske katoličke misije u Parizu. Ali i prije njegovoga dolaska u taj grad, spontano se rodila ideja o krunici preko društvenih mreža, javlja Hrvatska katolička mreža.

Jedan hrvatski nogometaš koji sada igra u FC Kölnu, još prije tri godine rekao mu je da se preko YouTubea svakoga dana uključuje u molitvu krunice Božjega milosrđa.

“Predložio sam mu da radije uživo zajedno molimo. Prije otprilike tri godine počeli smo tako zajedno moliti krunicu Božjega milosrđa, svakoga dana u 15 sati. Brzo se to proširilo i u mom i u njegovom krugu. Najprije smo se svi priključili na Messenger, gdje nas je moglo biti do dvadeset. Nešto kasnije to je ograničeno na manje od deset, a nas je već bilo više od dvadeset, pa smo se podijelili u tri termina – u 9, 15 i 21 sat. Tako smo zajednički odlučili jer su momci igrali u različitim zemljama, različitim vremenskim zonama, a imali su i treninge i obaveze u klubovima u različito vrijeme i svatko je mogao pronaći vrijeme koje mu odgovara”, ističe vlč. Lončar.

Ta je inicijativa, dakle, krenula od njih dvojice prije tri godine, a danas je uključeno više od sedamdeset hrvatskih športaša, kojima se priključio i jedan nogometaš iz Burkine Faso koji igra u Hrvatskoj. U molitvenoj skupini ima nogometaša, košarkaša, rukometaša, sportskih djelatnika, trenera, fizioterapeuta, čak i nekoliko navijača…

Među poznatijim članovima te zajednice su bivši hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Santini, koji sada igra u Kini, a priključio se prvih dana (razgovor/svjedočanstvo koje je Santini dao za portal Bitno.net možete pročitati OVDJE), potom Franko Andrijašević, član Genta na posudbi u Rijeci, Jozo Šimunović iz škotskog Celtica, a tu je i golman Lokomotive Ivo Grbić. Ivica Radić je košarkaš poljske Zielona Gore, a priključili su im se i igrači Dinama, Cibone i dosta drugih sportaša.

“Svaki put uključimo se najprije u molitvu, a onda zajedno raspravljamo o tome kako je bilo proteklih dana, tko je zabio gol, tko se ozlijedio ili pokušamo pomoći ako netko ima neki problem. Dakle, nakon krunice uvijek imamo jedno virtualno sportsko druženje”, istaknuo je vlč. Lončar.

Cijelu priču možete pročitati OVDJE.

HKM | Bitno.net