Isusovačka služba za izbjeglice kao nevladina humanitarna organizacija je svečano pokrenula Centar za integraciju izbjeglicu „Sol“ u Maksimirskoj 286 s ciljem pružanja potpore obiteljima koje su u RH dobile status izbjeglica u njihovom integracijskom procesu. Također, ovaj Centar je otvoren i poziva sve građane RH koje žele upoznati druge kulture, volontirati i iskazati dobrodošlicu svojim novim sugrađanima.

U svrhu prikupljanja dodatnih financijskih sredstava za funkcioniranje Centra za integraciju izbjeglica Isusovačka služba za izbjeglice pokreće i crowdfunding kampanju pod nazivom “Jučer stranci, danas susjedi”. Donirati možete OVDJE.

Ravnatelj Tvrtko Barun u uvodnoj je riječ kratko predstavio aktivnosti koje će se provoditi u samom Centru. Pritom je naglasio kako je učenje hrvatskog jezika prvi korak i ključ uspješne integracije. “U našem Centru već intenzivno provodimo edukaciju hrvatskog jezika koju vodi profesorica hrvatskog jezika. Izbjeglice su prepoznale kvalitetu edukacije te redovito dolaze. Također, u Centar smo doveli nekoliko poslodavaca koji su otvoreni i žele zaposliti osobe koje u RH imaju status izbjeglice. Dakle, naš Centar ‘Sol’  nudi organiziranu podršku izbjeglicama kako bismo ih pripremili na izazove koji ih očekuju te ih osnažili da se aktivno uključe u zajednicu.”

Na otvaranju Centra “Sol”  prisustvovala je izaslanica predsjednice RH i savjetnica za društvene djelatnosti i mlade Renata Margaretić Urlić, izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik MUP-a Žarko Katić, pučka pravobraniteljica Lora Vidović, ravnatelj Ureda za ljudska prava i mnogi drugi.

O JRS – Isusovačkoj službi za izbjeglice:

JRS – Isusovačka služba za izbjeglice je neprofitna humanitarna udruga čija je misija pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica. U RH aktivno djeluju od 1993. godine. Svakodnevnom prisutnošću u prihvatilištima za tražitelje azila, interkulturalni tim JRS-a pruža psihosocijalnu potporu, pravno savjetovanje, edukaciju hrvatskog jezika i posebno osmišljene radionice za osnaživanje žena. Također, usredotočeni su na pružanje potpore osobama s međunarodnom zaštitom u Hrvatskoj u njihovu procesu integracije kroz asistenciju u obilasku birokratskih institucija, tjednim posjetama njihovih domovima, pomaganjem u pronalasku poslova i organizacijom različitih integracijskih susreta s lokalnim stanovništvom. Aktivno zagovaraju prava izbjeglica te provode projekte i javne kampanje kako bi se podigla svijest o problemima i položaju izbjeglica.

Bitno.net