Isprika Tportala: Netočno smo citirali Željku Markić

Na Tportalu je u petak 29. studenoga objavljen članak u kojem su netočno prenesene riječi Željke Markić iz inicijative U ime obitelji. Tportal se zbog ovog profesionalnog propusta ispričao čitateljima, Građanskoj inicijativi “U ime obitelji” i gospođi Željki Markić. Demanti koji je građanska inicijativa uputila Tportalu prenosimo u cijelosti.

Foto: Screenshot YouTube

Foto: Screenshot YouTube

‘U članku Marka Čulića objavljenog u petak, 29. studenog 2013. godine, na Tportalu, ‘prenesen’ je sadržaj emisije Hrvatskoga radija ‘Poligraf’, u kojoj je sudjelovala predstavnica Građanske inicijative U ime obitelji, dr. med. Željka Markić.

Riječ ‘prenesena’ nije slučajno stavljena u navodnike. Ono što je u članku u stvarnosti navedeno, maliciozna je kreacija potpisnika članka.

Gospođa Željka Markić tijekom emisije Poligraf nije ni jednom prigodom izgovorila kako bi ‘normalni’ parovi bili samo osobe različitih spolova, niti da bi tako ‘Bog htio’. Upravo je to u članku objavljeno kao dio izjave gospođe Markić. Iz ove konstrukcije, Tportal je izveo i senzacionalistički naslov objavljenog članka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa žaljenjem se mora primijetiti da je Tportal već davno prije izgubio svaki kredibilitet vjerodostojnog medija i pretvorio se u nekritičkog sekundanta pojedinih interesnih grupa.

Ipak, u ranijim je prigodama Tportal makar pokušavao održati privid istinskog novinarskog rada, pa je svoje preferencije i animozitete prema pojedinim pojavama, osobama ili skupinama nastojao artikulirati fragmentiranjem pojedinih izjava, njihovim vađenjem iz konteksta i prigodnom opremom članaka – više ili manje diskretno, već prema potrebi.

Danas objavljenim člankom, Tportal napravio je konačni iskorak u sferu neodgovorne, nekontrolirane i instrumentalizirane medijske manipulacije. Tportal je ovom prigodom jednostavno producirao dio izjave sudionika događaja kojega je pratio, prikazao ga citatom te osobe i na taj način naslovio ‘članak’. Kolokvijalno, ovo se naziva laganjem, a u profesionalnom smislu predstavlja padanje ispod najnižih standarda struke.

Naravno, nije potrebno puno mašte za zaključak o tome kakve ambicije stoje iza ovakvih postupaka. Nije, možda, toliko strašno to što Tportal pokušava utjecati na volju birača i privoljeti ih da na predstojećem referendumu glasuju u skladu s stavovima koje Tportal promovira. Strašno je to da se taj cilj pokušava postići banalnim i infantilnim imputacijama.

Objavljujući ovakve tvrdnje, Tportal je preuzeo odgovornost za posljedice javnog iznošenja neistina’, navodi se u demantiju Građanske inicijative U ime obitelji.


Objavljeno: 30. studenoga 2013.

Možda vam se svidi