Gavellin plakat za predstavu ”Fine mrtve djevojke” koji prikazuje dvije porculanske figurice Djevice Marije u zagrljaju nije uvredljiv samo kršćanima već i muslimanima. Stoga se predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović javnosti, a posebice umjetnicima, obratio pismom u kojem apelira na poštovanje vjerskih osjećaja i suzdržavanje od njihovih vrijeđanja.

„Vjera je oduvijek bila i predmetom inspiracije kako za vjernike tako i za one koji ne vjeruju. Vjerski postulati, simboli i ostale vjerske vrijednosti predmetom su poštovanja svakog vjernika. Kada su u pitanju kršćanstvo i islam, posebno mjesto zauzima Merjem ili djevica majka Isusa, koja je jedna od osoba u povijesti koju se jednako poštuje u islamu i kršćanstvu. Iako neprihvatljivo, možda bi moglo biti razumljivo da se u proteklim vremenima dopuštalo vrijeđanje vjerskih i svakih drugih osjećaja zbog ”nizine“ stupnja civilizacijskog razvoja. Međutim, trend vrijeđanja vjerskih osjećaja pod raznoraznim krinkama slobode sve više jača. Dopušteno je da svatko uživa slobodu i da se slobodno izražava, na kraju uživamo u slobodnom društvu, ali ista sloboda ne podrazumijeva vrijeđanje ni u kom smislu pa tako ni vrijeđanje vjerskih osjećaja. Također, neprihvatljivo je da drugi određuju što je za koga uvredljivo pa je tako i kad je u pitanju vjera“ – istakao je muftija ef. Hasanović u svom pismu.

„Slika na plakatu za predstavu ”Fine mrtve djevojke“ uvrijedila je muslimane i u prvoj verziji iako je ona tradicionalno kršćanska. Još više zabrinjava istaknuta želja da se muslimani, ako to nisu shvatili s prvog plakata, uvrijede posebno izrađujući plakat u kojima je Merjem/djevica Marija prikazana u burkama. Islamska zajednica najoštrije osuđuje vrijeđanje bilo čijih i bilo kakvih, pa tako i vjerskih osjećaja“ – dodao je muftija ef. Hasanović i na koncu pisma pozivao sve umjetnike ”da svojim kreativnim umjetničkim radom oplemene naše društvo vodeći računa o tome da nikoga ne uvrijede, jer oni sami najbolje znaju da vrijeđanje nije umjetnost, niti je to bilo čije pravo i sloboda.”

O slučaju Gavellina plakata možete više saznati u člancima koje smo objavili na portalu:

Kršćanofobija na djelu: Po Zagrebu osvanuli plakati s Gospom u lezbijskom zagrljaju

Priopćenje udruge Vigilare: ‘Zahtijevamo javnu ispriku svim kršćanima i uklanjanje plakata’

Vrijedi pokazati da nam je stalo: Sporni plakat kazališta Gavella povučen, upućena isprika vjernicima!

Bitno.net