Na Dan državnosti, 25. lipnja u dvorani Ivana Pavla II. u samostanu svete Klare, predstavljena je pro–life međunarodna molitvena inicijativa „40 dana za život“, koja promiče zaštitu života od začeća i potiče žene da odustanu od pobačaja. Također trudnim ženama i onima koje su abortirale pružaju duhovnu, moralnu i materijalnu pomoć.

„Hrvatska neće doživjeti društveni, kulturni i gospodarski rast ako će i dalje ubijati djecu, jer to dijete koje se ubije može biti danas, sutra predsjednik, znanstvenik.“ Čaljkušić je istaknuo kako ovo nije borba protiv liječnika ili nekih drugih osoba, već da je ovo duhovni boj, borba dobra i zla, borba Ljubavi i Sotone u kojoj smo na prvoj crti bojišnice jer borimo se za život.

„Abortus je najveći zločin jer je počinjen nad nevinim ljudskim bićem koje se ne može zaštiti, a zadnji podaci pokazuju da u svijetu biva ubijeno 43,5 milijuna nerođene djece, i to samo kirurškim zahvatom. Taj je broj veći od ukupnog broja ubijenih u ratovima, elementarnim nepogodama, bolestima i epidemijama. Uzmemo li u obzir i abortivna kontracepcijska sredstva te umjetne oplodnje, broj nevine ubijene djece kreće se u stotinama milijuna. Kao kršćani moramo se utemeljiti na molitvi i postu, jer se neke stvari mogu iskorijeniti samo molitvom i postom, kaže Isus u Markovu evanđelju, ali molitva i post nam služe kako bi se s ljubavlju mogli približiti majkama i posvijestiti im vrijednost ljudskog života. Mi kao kršćani pozvani smo biti svjetlost i kvasac u društvu, izaći na periferije, na mjesta gdje je tama, a to su upravo bolnice u kojima se vrši abortus!“ neke su od konkretnih poruka koordinatora Čaljkušića, koje je potkrijepio svojim osobnim svjedočenjima. Nazočnima je pojasnio metode po kojima kao grupa mogu konkretno djelovati.

Dubrovčani su, saslušavši svjedočanstva i upoznavši se s inicijativom i načinom djelovanja, odmah „zasukali“ rukave i počeli s radom, te izabrali gospođicu Ivanu Pavlić kao glavnu koordinatoricu „40 dana za život“ u Dubrovačkoj biskupiji, te će tako sudjelovati u molitvi i postu, miroljubivom bdjenju i osvješćivanjem lokalne zajednice u jesenskoj kampanji od 23. rujna do 1. studenog 2015. godine.

Pozivamo sve Vas, dragi vjernici, da nam se pridružite u ovoj inicijativi, te da zajedničkim snagama zaustavimo ovu „kugu“ današnjeg vremena. Molimo i postimo, govorimo gdje god stignemo o ovoj „crnoj kugi“, posvijestimo svima da se to stvarno događa. Ako se želite uključiti u ovu inicijativu, kontaktirajte koordinatoricu Ivanu Pavlić na e-mail: ivana2305pavlic@hotmail.com ili na broj mobitela: 091 230 5552.

fr. Dominik Štefulić, OP | Bitno.net