“Propovijedajući na planinskom vrhuncu okupljenima sam govorio kako planinar već na pola puta prema vrhu postaje vjernik. Jer, promatrajući ljepotu prirode oko sebe, mora se upitati tko je sve ovo stvorio…”, objašnjava nam don Tomislav Zečević, profesor na riječkoj Teologiji i župnik u Fužinama i Liču. Ovaj je svećenik u subotu služio svetu misu, ili kako se to kaže u zaleđu Rijeke – “svetu mašu”, na najvišem vrhu Grobničkih Alpi – Obruču.

Vrh Obruč nalazi se na 1367 metara nadmorske visine. “Što se više čovjek penje prema vrhuncima, osjeća se sve bliže Bogu. Doista, nitko ne može ostati ravnodušan na impresivne prizore prema gorju i moru koji se pružaju s Obruča”, kaže don Tomislav Zečević.

Prva sveta misa na Obruču služena je prije 17 godina kada je Planinarsko društvo Obruč-Jelenje na Obruču postavilo granitni križ. Tada je odlučeno da će se svake druge subote u rujnu pokraj križa slaviti sveta misa. Do sada ih je slavljeno 17, a tri su svete mise zbog vremenskih neprilika održane u planinarskim domovima Hakliću ili na Ćuninoj glavi. Prije sedam godina, odnosno 2013. godine, svetu misu na Obruču služio je i riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Lijepo vrijeme ove je godine na Obruč privuklo više od 40 planinara. S 1376 metara visokog vrha pružao se prekrasan pogled na okolne planine te na Kvarnerski zaljev i otoke. “Uspon do Obruča traje najmanje tri sata te je zahtjevan i za iskusne planinare. Imamo sreće što su svi dosadašnji svećenici, koji su služili svete mise na Obruču, sportski tipovi i na vrh su se popeli bez problema”, kaže Vedran Stipić, predsjednik Planinarskog društva Obruč-Jelenje.

Don Tomislav Zečević planinarenjem se počeo baviti prije dvadesetak godina, dok je još bio bogoslov u Rijeci. Kasnije je dvije godine služio kao đakon i kapelan u Jelenju te se upoznao s aktivnostima lokalnog planinarskog društva. Sada obnaša službu župnika u Fužinama i Liču, a prije dvije godine sa svojim je župljanima osnovao HPD „Sveti Ante“ Fužine –Lič.

U nastavku slijede prekrasne fotografije s vrha Grobničkih Alpi.