Aziz

Na fotografiji doc. dr. Aziz efendija Hasanović

Pobačaj, eutanazije, istospolnih zajednica – to su prvotno etička pitanja te politika ne može sama reći svoje. U tim stvarima svaki savjestan vjernik poslušat će glas svoga pastira, rekao je doc. dr. Aziz efendija Hasanović, potpredsjednik Mešihata islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, u emisiji ‘Snaga dijaloga’ Hrvatskoga katoličkog radija, komentirajući aktualnu temu ljudskog života uoči javne rasprave o Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Ako bi se moralne vertikale u našem društvu, a to su poglavari vjerskih zajednica, oglušili o to pitanje i ne bi izrekli svoj stav, onda bi griješili pred Bogom. Bez obzira koliko nam se prigovara da se miješamo u politiku, mi moramo ustrajati na promicanju temeljnih univerzalnih božanskih vrednota o kojima ovisi ispravnost našega puta ili opredjeljenja za vjeru, naglasio je efendija Hasanović i podsjetio da je stav prema temeljnim vrednotama gotovo svih vjera u potpunosti isti.

Za islam je život svetinja, dijete u utrobi majke od začeća je nova osoba, a ne dio tijela žene, brak je moguć samo između muškarca i žene, a rađanje djece moguće je, po šerijatskom zakonu, u braku.

Po pitanju neplodnosti, islam preporučuje liječenje i utvrđivanje činjeničnog stanja, a ako se ne uspije u liječenju kao nužno zlo dopušta izvantjelesnu ili potpomognutu oplodnju, rekao je ef. Hasanović i pojasnio da islam to definira na jasan i glasan način – potpomognuta oplodnja u slučaju da nema drugoga rješenja dopuštena je isključivo sjemenom vlastitoga muža, tzv. homologna oplodnja. Heterogena oplodnja ne dopušta se, nije moguća i ne smije se sa stajališta islama opravdati ničime i nikada.

Gostujući na HKR-u, dr. Hasanović također je spomenuo da je pobačaj, sa stajališta islama, zabranjen, jer Kur’an kaže ”onaj koji uništi jedno nevino biće kao da je uništio cijeli svijet, a onaj koji spasi jedno nevino biće kao da je spasio cijeli svijet.”

Može li biti išta nevinije od ploda u utrobi majke? Odgovorno tvrdim – ne! Smije li itko njega tretirati kao predmet? Ne smije. Njemu se mora pristupati kao živomu biću i davati mu status i tretman živog, jer njegov život je počeo u utrobi majke.

Dr. Aziz efendija Hasanović dao je, kao predstavnik islamske zajednice u Hrvatskoj, Građanskoj inicijativi ‘I ja sam bio embrij’ potporu na predstavljanju saborskim zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Hkr.hr