Premijer

Na završetku duhovnih vježbi za pravnike, koje su u organizaciji Zaklade biskup Josip Lang iz Zagreba održane od 9. do 11. ožujka i na kojima se okupilo više od 200 pravnika svih specijalizacija (sudaca, odvjetnika, javnih bilježnika, pravnika u upravi i gospodarstvu, profesora Pravnog fakulteta i drugih) upućen je apel predsjedniku Vlade RH Zoranu Milanoviću sljedećeg sadržaja:

“Živimo u vremenu teške ekonomske krize i recesije. Nažalost, došlo je i do radikalnog urušavanja sustava vrijednosti, kako u svijetu, tako i na našim prostorima. Zavladala je diktatura relativizma i liberalizma. Europsko liberalno mišljenje negira bilo kakav osjećaj za neprijepornu kršćansku baštinu. Antikršćanski mentalitet ugrađuje se u mentalni sklop građana Europe, čega nije pošteđena ni Hrvatska, za što postoje brojne potvrde.
Politička stvarnost Hrvatske u posljednja je dva desetljeća bila ispunjena napetošću i političkom borbom za njezino održanje i priznanje kao punopravne članice međunarodne zajednice. Afirmaciju hrvatskih tradicionalnih vrijednosti svakako je moguće ostvarivati u Europskoj uniji, a vrednote europske kršćanske baštine najsigurnije su za naš hod prema toj integraciji. Zato se zalažemo za dostojanstvo osobe, obitelji i naroda u punom smislu, za zaštitu obitelji kao zajednice muškarca i žene, za zaštitu života od začeća do smrti, za vraćanje dostojanstva radu kao Božjem daru i za solidarnost sa siromašnima. Ovim apelom obraćamo Vam se kao predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i kao pravniku, koji može razumjeti našu zabrinutost zbog ugrožavanja temeljnih vrednota do kojih može doći upravo posredstvom zakonodavne djelatnosti.
Apeliramo na Vas da se svojim autoritetom založite za stvaranje zakonodavnog ozračja u kojem bi se nakon ozbiljnog i temeljitog promišljanja donosili zakoni koji bi značili odgoj za vrednote, jer zakon nužno treba biti usmjeren na dobro čovjeka. Osjećamo se odgovornima istaknuti potrebu za univerzalnim vrednotama zakona, a ne selektivnima, kako to odgovara određenim interesnim skupinama koje promišljaju zakonodavnu djelatnost kao metodu i servis za ostvarenje profita. Zakon treba biti obvezujuć za sve ljude u društvu, pa i za zakonodavce, osobito zbog toga što prezir, odnosno kršenje zakona, zapravo znači poziv na anarhiju. Želimo upozoriti na posebnu odgovornost onih koji svojim djelovanjem: korupcijom, nepotizmom, nemoralnošću u javnosti obezvređuju zakone čiji je cilj zaštita vrednota koje su temelj našeg ustavnog poretka i na taj način bitno ugrožavaju i ruše temeljne svrhe zakona, ustavno-pravni opstanak Republike Hrvatske i opstanak hrvatskog naroda.
Uvjereni smo kako ćete u potpunosti razumjeti našu zabrinutost za stanje na zakonodavnom području i da ćete poduzeti sve u okviru svojih političkih odgovornosti i obveza kako biste branili tradicionalne vrednote koje čine identitet hrvatskog naroda. Da bi se to postiglo, potrebno je osigurati kontinuiranu brigu za zaštitu osnovnih ljudskih prava, bez obzira na to koja društveno-politička vlast ima većinu koja vodi državu i narod. Promicanje i ostvarenje spomenutih vrednota svakako će biti na dobrobit svih građana i boljitak Republike Hrvatske.”

Apel su potpisali pravnici okupljeni na duhovnim vježbama, upravitelj Zaklade biskup Josip Lang o. Antun Cvek i predsjednik te Zaklade o. Mijo Nikić. (ika/bitno.net)