Rim

Prvi hodočasnici iz Hrvatske, koji sudjeluju na nacionalnom hodočašću prigodom obilježavanja Godine vjere i zahvale papi Benediktu XVI. za njegov prošlogodišnji pastirski pohod, stigli su jučer u Rim. Većina će ih međutim stići tijekom današnjeg dana. Očekuje ih se oko pet tisuća. Mnogi dolaze i u privatnom aranžmanu, tako da će ih sigurno biti više.

Hodočasnici iz Splitsko-makarske nadbiskupije te Dubrovačke i Šibenske biskupije u pratnji svojih nad/biskupa Marina Barišića, Mate Uzinića i Ante Ivasa stigli su jučer ujutro brodom u Anconu. Budući da su oni željeli ovom prilikom obilježiti i 800. obljetnicu dolaska sv. Franje na hrvatsko tlo, odnosno na južni dio hrvatske obale, oni su se jučer zaustavili u Asizu, gdje su posjetili grobove sv. Franje i sv. Klare te Porcijunkulu, mjesto smrti asiškog siromaha u crkvi svete Marije od Anđela. Danas će imati misu u bazilici sv. Pavla, a u srijedu u bazilici sv. Ivana Lateranskog, pokraj koje je smještena u krstionici kapela sv. Venancija, gdje se nalaze grobovi solinskih i istarskih mučenika.

U Asizu je jučer boravilo i 550 vjernika iz Đakovačko-osječke nadbiskupije. Misu je u gornjoj bazilici predvodio pomoćni biskup Đuro Hranić, koji je u propovijedi podsjetio vjernike da je sv. Franjo obnovu crkve počeo od vlastitog obraćenja. Biskup Hranić primijetio je kako je za Franju obratiti se značilo prionuti uz Isusa, prihvatiti ga kao Spasitelja. Za nas je Godina vjere poziv da učinimo to isto, rekao je.

Većina hodočasnika iz ostalih biskupija stiže danas. Iz Zagrebačke nadbiskupije stiže ih oko 1200, a nešto manje iz Riječke, Krčke i Porečko-pulske nad/biskupije. Svi će sudjelovati u srijedu na općoj audijenciji, a u četvrtak na misi u bazilici sv. Petra. (ika/bitno.net)