Iz Fonda žurne pomoći Hrvatski Caritas je Talijanskom Caritasu uputio pomoć od 10.000 eura.

Caritas

Hrvatski Caritas, odlukom svojega predsjednika varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, pokrenuo je nacionalnu akciju prikupljanja pomoći za stradale od potresa koji su u posljednjih desetak dana pogodili sjevernu i središnju Italiju. Iz Fonda žurne pomoći Hrvatski Caritas je Talijanskom Caritasu uputio pomoć od 10.000 eura.

Građani i tvrtke u akciju se mogu uključiti novčanom donacijom na ž.r. HC-a: 2340009-1100080340, poziv na br. 315; pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6.25 kn); online uplatom na www.caritas.hr. Vjernici uplate mogu izvršiti i u svojim župama diljem Hrvatske.

Nakon prvih potresa 20. svibnja 2012. Talijanski Caritas na nacionalnom je planu odmah organizirao mrežu pomoći, u koju su uključeni biskupijski i župni Caritasi. U Finalu, u pokrajini Emilia-Romagna, uspostavio je i središnji centar radi bolje koordinacije između potreba i postojećih resursa te kako bi materijalna i druga pomoć što prije bila raspodijeljena potrebnima, a inicijativa volontera bila iskorištena na najbolji mogući način. Papa Benedikt XVI. u molitvi je izrazio solidarnost s pogođenima, a Talijanska biskupska konferencija je za hitnu pomoć stradalima uputila milijun eura.

“Brojne humanitarne organizacije diljem zemlje, Caritasi iz Europe i naše međunarodne mreže, već su izrazili spremnost za pomoć. Caritas Europa i Caritas Internationalis, dvije jake međunarodne Caritasove mreže, osim u ovoj početnoj fazi žurne pomoći, izrazile su spremnost u pomaganju i u srednjoročnoj i dugoročnoj fazi oporavka, koje su teže jer tada započinje obnova, ne samo u materijalnom i gospodarskom smislu, nego i društvene zajednice”, rekao je ravnatelj Talijanskog Caritasa Francesco Soddu po povratku iz posjeta ugroženim područjima stradalima u prvom valu potresa 20. svibnja.

„Suosjećamo sa stradalima u potresima koji su pogodili građane bliske nam Italije. Još nosimo svježe iskustvo pravodobne pomoći koja je u nama teškim vremenima stizala iz Italije”, izjavio je ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina. „Pozivamo sve koji mogu da makar i malim, ali znakovitim novčanim darom pomognu ublažiti patnju, strepnju i neizvjesnost stradalima koji su zbog potresa izgubili nekoga od svojih najmilijih, vlastito zdravlje, dom ili radno mjesto”, potaknuo je ravnatelj mons. Svalina.

Hrvatski Caritas sredstva prikupljena u Hrvatskoj uputit će Talijanskome Caritasu. (ika/bitno.net)