Caritas

Hrvatski Caritas, odlukom svojega predsjednika varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, pokrenuo je nacionalnu akciju prikupljanja pomoći za stradale od potresa koji su u posljednjih desetak dana pogodili sjevernu i središnju Italiju. Iz Fonda žurne pomoći Hrvatski Caritas je Talijanskom Caritasu uputio pomoć od 10.000 eura.

Građani i tvrtke u akciju se mogu uključiti novčanom donacijom na ž.r. HC-a: 2340009-1100080340, poziv na br. 315; pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6.25 kn); online uplatom na www.caritas.hr. Vjernici uplate mogu izvršiti i u svojim župama diljem Hrvatske.

Nakon prvih potresa 20. svibnja 2012. Talijanski Caritas na nacionalnom je planu odmah organizirao mrežu pomoći, u koju su uključeni biskupijski i župni Caritasi. U Finalu, u pokrajini Emilia-Romagna, uspostavio je i središnji centar radi bolje koordinacije između potreba i postojećih resursa te kako bi materijalna i druga pomoć što prije bila raspodijeljena potrebnima, a inicijativa volontera bila iskorištena na najbolji mogući način. Papa Benedikt XVI. u molitvi je izrazio solidarnost s pogođenima, a Talijanska biskupska konferencija je za hitnu pomoć stradalima uputila milijun eura.

“Brojne humanitarne organizacije diljem zemlje, Caritasi iz Europe i naše međunarodne mreže, već su izrazili spremnost za pomoć. Caritas Europa i Caritas Internationalis, dvije jake međunarodne Caritasove mreže, osim u ovoj početnoj fazi žurne pomoći, izrazile su spremnost u pomaganju i u srednjoročnoj i dugoročnoj fazi oporavka, koje su teže jer tada započinje obnova, ne samo u materijalnom i gospodarskom smislu, nego i društvene zajednice”, rekao je ravnatelj Talijanskog Caritasa Francesco Soddu po povratku iz posjeta ugroženim područjima stradalima u prvom valu potresa 20. svibnja.

„Suosjećamo sa stradalima u potresima koji su pogodili građane bliske nam Italije. Još nosimo svježe iskustvo pravodobne pomoći koja je u nama teškim vremenima stizala iz Italije”, izjavio je ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina. „Pozivamo sve koji mogu da makar i malim, ali znakovitim novčanim darom pomognu ublažiti patnju, strepnju i neizvjesnost stradalima koji su zbog potresa izgubili nekoga od svojih najmilijih, vlastito zdravlje, dom ili radno mjesto”, potaknuo je ravnatelj mons. Svalina.

Hrvatski Caritas sredstva prikupljena u Hrvatskoj uputit će Talijanskome Caritasu. (ika/bitno.net)