U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu održan je 6. veljače zajednički tematski sastanak Biskupske komisije za Hrvatski Caritas i vijećnika Upravnoga vijeća Hrvatskog Caritasa s predstavnicima Caritasa biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i ravnateljima triju biskupijskih caritasa iz Bosne i Hercegovine posvećen korizmenoj akciji Hrvatskog Caritasa “Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini”, koja će biti organizirana od 25. veljače do 3. ožujka u svim hrvatskim biskupijama.

Uz predsjednika Hrvatskog Caritasa mons. Josipa Mrzljaka i članove Biskupske komisije HBK mons. dr. Milu Bogovića i mons. Juraja Jezerinca te mons. Franje Komarice, predsjednika Biskupske konferencije BiH i predsjednika Caritasa BK BiH, i ravnatelji biskupijskih caritasa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine razmotrili su izvješće o prošlogodišnjoj akciji, realizaciji i raspodjeli prikupljenih sredstava, koje je podnio ravnatelj BK BiH fra Miljenko Stojić te dogovarali provedbu ovogodišnjega Tjedna solidarnosti i zajedništva.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina predstavio je materijale pripremljene za ovogodišnju akciju, koja će biti vođena pod geslom “Vjera bez djela je mrtva” (Jak 2,25): Poslanicu Predsjednika Hrvatskog Caritasa i prigodni plakat, te je govorio o liturgijskim materijalima koji će biti dostavljeni svim župama u Hrvatskoj i Bosni Hercegovini: za molitvu vjernika, euharistijsko klanjanje i pobožnost križnoga puta.

Tijekom sastanka u više je navrata istaknuta važnost medijskog praćenja akcije te je za prvi dan Tjedan solidarnosti, ponedjeljak 25. veljače, dogovoreno održavanje konferencije za novinare u sjedištu HBK u Zagrebu na kojoj će biti predstavljeno stanje u BiH temeljem rezultata istraživanja pod nazivom “Izvješće o siromaštvu 2012.” Caritasa BK BiH. Bit će upućen poziv hrvatskoj javnosti na uključenje i potporu akciji. Dogovorena su gostovanja ravnatelja biskupijskih caritasa iz BiH tijekom Tjedna solidarnosti i zajedništva u brojnim nad/biskupijama u Hrvatskoj te razmotrena mogućnost posjeta skupina mladih iz BiH njihovim vršnjacima u Hrvatskoj.

Oba predsjednika, biskup Mrzljak i biskup Komarica, istaknuli su važnost Tjedna za razvoj tješnjih međusobne povezanosti te jačanje razumijevanja, solidarnosti i zajedništva. Biskup Komarica zahvalio je za potporu koju tom akcijom Crkva u Hrvatskoj zdušno promiče i svjedoči usred teških okolnosti krize, priopćeno je iz Tajništva HBK. (ika/bitno.net)