Nakon odredbi HBK o ukidanju javnih slavljenja svetih misa i drugih sakramenata, mnogi vjernici osjećaju se uskraćeno i usamljeno.

U nepoznatoj situaciji našli su se i svećenici koji na različite načine pokušavaju ostati bliski ljudima te im pomagati u njihovim duhovnim potrebama – sve to u skladu sa strogim mjerama Stožera za civilnu zaštitu. Prvi korak bio je organizirani prijenos svetih misa preko interneta i drugih medijskih platformi, a sada se polako razvijaju i potpuno novi oblici pastorala.

Župa Blagovijesti – Navještenja Gospodinova, u zagrebačkom kvartu Vrbani, smislila je tako odličan način kako vjernici mogu ostati u prisutnosti Isusa u Presvetom oltarskom sakramentu. Odlučili su, naime, u zatvorenoj crkvi ostaviti svetohranište otvoreno 24 sata dnevno, a vjernici ga mogu vidjeti te mu se pokloniti kroz staklo koje se nalazi oko ulaznih vrata crkve.

Kako je župa objavila na svojoj Facebook stranici: “Dragi vjernici! Svetohranište će nadalje biti otvoreno i Tijelo Kristovo izloženo kako bi bilo vidljivo i izvan crkve koja mora biti zatvorena. U bilo koje doba dana i noći, kad ste u prolazu, možete se pomoliti pred Presvetim za čijim spasenjem čeznemo!”

Dragi vjernici!
Svetohranište će nadalje biti otvoreno i Tijelo Kristovo izloženo kako bi bilo vidljivo i izvan crkve…

Objavljuje Župa Blagovijesti – Navještenja Gospodinova, VrbaniUtorak, 24. ožujka 2020.

Bitno.net