Vlada Republike Hrvatske u studenom prošle godine prihvatila je amandman saborske zastupnice Marijane Petir na državni proračun kojim se osiguravaju financijska sredstva za stipendiranje mladih kršćana progonjenih zbog svoje vjere.

Danas je Ministarstvo znanosti i obrazovanja zajedno s Ministarstvom vanjskih poslova objavilo poziv za prijavu mladih kršćana s Bliskog Istoka, Afrike i Azije za hrvatske stipendije.

„Vjerske manjine, poglavito kršćani, jedna su od ranjivih skupina u svijetu. Republika Hrvatska prepoznala je ovaj negativan trend na globalnoj razini i unutar svojeg djelokruga rada u području međunarodne razvojne suradnje predana je zaštiti prava vjerskih skupina, kao ranjivih skupina u zemljama u razvoju“, stoji u pozivu na prijave.

Dobitnici stipendija imat će osiguranu hranu i smještaj, mjesečni džeparac od 1600 kn, osnovno zdravstveno osiguranje, te prijevoz do Hrvatske i natrag u svoju zemlju.

Budući stipendisti su obvezni nakon završetka studija vratiti se u svoje zemlje kako bi znanjem stečenim u Hrvatskoj doprinijeli njihovom napretku.

Prijave traju do 17. svibnja, a više informacija može se dobiti na ovoj poveznici.