U skladu s odlukom s izvanrednog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije u njezinu sjedištu na Ksaveru u Zagrebu izvršena je 18. veljače primopredaja službe ravnatelja Hrvatske katoličke mreže između srijemskoga biskupa koadjutora Fabijana Svaline i generalnoga tajnika HBK dr. Krunoslava Novaka koji je postao vršitelj dužnosti ravnatelja HKM-a.

Primopredaju je vodio predsjednik Upravnog vijeća HKM-a zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski u prisutnosti predsjednika Vijeća HBK za ekonomska pitanja vojnog ordinarija u RH Jure Bogdana.

Mons. Gorski, kao predsjednik Odbora HBK za medije, podsjetio je da je generalni tajnik HBK dr. Novak primio službu v.d. ravnatelja HKM-a od mons. Svaline jer je on imenovan srijemskim biskupom koadjutorom. Zahvalio je mons. Svalini za sav trud koji je uložio u HKM “u njezino formiranje, organizaciju, funkcioniranje, što je bio doista veliki posao“. Još jednom je i uime HBK izrekao „veliko hvala biskupu Svalini za sav napor, trud i neprospavane noći u rješavanju određenih problema“.

Biskup Gorski zatim je dr. Novaku zahvalio za preuzimanje službe koja nije jednostavna, ali „tu smo svi zajedno da učinimo našu Mrežu još boljom, prodornijom i uvjerljivijom kako bi vjernici koji nas slušaju ili prate preko portala bili još bolje informirani i usto da naša Mreža izvrši još bolji utjecaj na ljude, vjernike i one koji ne vjeruju“.

Biskup Bogdan zahvalio je mons. Svalini na „poslu koji je ovdje obavljao srcem i dušom, 24 sata“ u HBK, a njegovu nasljedniku poželio „blagoslov, uspjeh i svako dobro“.

Mons. Svalina podsjetio je da su hrvatski biskupi osnovali Hrvatsku katoličku mrežu godine 2014. i trebalo je nekoliko godina da ona zaista i zaživi. Od 2017. ona egzistira kao jedinstvena ustanova koja u sebi integrira nekoliko postojećih ustanova – kao jedna od najvećih jedinica to je Hrvatski katolički radio, Informativna katolička agencija i društveni mediji. „Nastojali smo zajedno sa svim našim zaposlenicima i glavnim urednikom napraviti neke korake naprijed, prema potrebama Crkve u suvremeno doba u kojem živimo jer je informacija ona koja dođe u pravi trenutak, u pravi čas. Nastojali smo to i ostvariti. Svjesni smo i određenih poteškoća i nadam se da će se u naredno vrijeme, kroz novu upravu razjasniti i ukloniti; da mreža bude još funkcionalnija na dobrobit svih vjernika a u vidu evangelizacije. To je prvo i osnovno poslanje koje ovaj medij ima, i to će nadam se i u budućnosti činiti. To nam je bila misija i cilj i nadam se da je to dosadašnje što smo učinili pod mojim vodstvom ostvareno, a to želim i novom ravnatelju vlč.. Krunoslavu Novaku da gradi i dalje nastavlja“, izjavio je mons. Svalina, dodavši i da će mu ta služba nedostajati.

Dr. Novak zahvalio je mons. Svalini koji je „svesrdno radio na dobrobiti HKM-a“, i kao onaj koji u službi vršitelja dužnosti nastavlja njegov hod, napomenuo je da smo ušli u 25. obljetnicu Hrvatskoga katoličkoga radija i već su i pogledi dosadašnjega ravnatelja bili usmjereni prema tome da kvaliteta suradnje svih djelatnika u HKM bude na dobrobit onih koji upućuju svoju poruku, to znači naših vjernika i svih ljudi dobre volje koji prate medije HBK i da tih četvrt stoljeća iza nas bude zaista obilježeno jednom novom prilikom da se prisjetimo ili usmjerimo svoj pogled prema tome da je Hrvatski katolički radio jedna obitelj koju čine i djelatnici, ali isto tako i publika, slušatelji, prijatelji HKR-a, koji su otvoreni čuti dobru vijest, informaciju koja je provjerena, objektivna i koja je za njihovu dobrobit u prepoznavanju poziva za nasljedovanje evanđelja u svakodnevnom životu. „Vjerujem da je to program koji je pratio i dosadašnji ravnatelj, pa ususret ovom lijepom jubileju vjerujem da ćemo na tome i nastaviti“, istaknuo je dr. Novak.