Ukrajinski Caritas-Spes organizirao je na prvu obljetnicu rata u Ukrajini, 24. veljače, molitvu križnoga puta koji su volonteri i djelatnici molili iz skloništa u Kijevu, dok su se brojni molitelji diljem svijeta priključili putem medija.

Križni put nosio je naslov „366. postaja” koji predstavlja „dramatično iskustvo ukrajinskog naroda”. Autori razmatranja bili su volonteri i djelatnici Caritas-Spesa u kojem su podijelili kako vlastita, tako i iskustva onih kojima pomažu. Samo putem Youtube prijenosa zabilježeno je sudjelovanje uživo više od 500 molitelja iz Italije, Kanade, Poljske, Španjolske, Argentine, Austrije, Portugala, Rumunjske i Hrvatske.

Spomenuta molitva križnog puta predvodila se i u nekoliko crkvi u Hrvatskoj. Tako su se projektu ukrajinskog Caritas-Spes pridružili u riječkoj katedrali sv. Vida te u u dubrovačkoj katedrali sv. Vlaha.

Posebno emotivno bilo je u Rijeci gdje je 12. postaju čitala Ukrajinka Irina koja je i zaplakala. „Zaplakala je jer je pred sobom imala blizinu i muke i križ koje njezin narod sada nosi. Ali vjerujte mi da smo zaplakali i mi Hrvati jer želimo vam biti u ovim trenutcima oni Cirenci koji su pomogli Gospodinu nositi križ. Želimo biti oni Cirenci koji će pomoći nositi vama vaše križeve. Znajte da vam je Riječka nadbiskupija, osobito po našem Caritasu blizu, ali blizu smo vam i mi po molitvama“, poručio je rektor katedrale Mario Tomljanović.

U razmatranjima križnog puta koje se emitiralo putem medija Ukrajinci su se prisjećali kako su sinovi brzo pakirali svoje stvari, tješili obitelj, te se pridruživali oružanim snagama, prisjećali su se majčinskog ohrabrenja te pogleda njihove djece pred stvarnostima rata.

„Vidio sam takvo Veronikino ratom pogođeno pokrivalo u Irpinu, kada se stotine uplašenih lica naziralo ispod srušenog mosta. Također, vidio sam ga u stanici metroa u kojoj se djevojčica Viktorija rodila. U vlaku punom izbjeglica koji je napuštao Kijev. Danas možemo u tom krvavom pokrivalu vidjeti Kristovo lice. Taj Veronikin rubac pun je Njegove suradnje, prihvaćanja, gostoprimstva i zagrljaja”, molili su na šestoj postaji.

Molili su i za djelatnike Caritasa u svom poslanju te neka im Gospodin pomogne da se predaju Njegovoj volji. Zahvaljivali su i za Isusovu ljubav i potporu da nastave dalje, zajedno sa svim Ukrajincima. „Isuse, jedina utjeha svim tim mjestima može doći od tebe, koji si predao svoj život svima onima koji su danas uz Tebe u raju. Znamo kako je tvoje tijelo nakon tri dana ustalo. Zbog toga te Isuse molimo da nam budeš blizu. Da osobno pratiš sve one koji su izgubili svoje bližnje i sve nas na našem ovozemaljskom putu. Budi nam blizu u svim našim radostima i trpljenjima”.

Zaključnu molitvu predvodila je generalna tajnica europskoga Caritasa Maria Nyman.

Molitva križnoga puta emitirana je putem Youtube kanala Caritasa Internationalisa, a Hrvatski katolički radio i Radio Marija preuzeli su prijenos koji je ostvarila Laudato televizija.

Dodajmo za kraj i kako je jučer u kapeli župne crkve Uzvišenja sv. Križa u zagrebačkom Sigetu služena sveta liturgija za mir u Ukrajini. Liturgiju je predvodio mons. Milan Stipić, vladika križevački, a nakon nje uslijedio je molitveni spomen (Panihidu) za sve poginule u ratu u Ukrajini.