neda ritz vijenac

Nakon što je članica Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije Neda Ritz na nedavnoj sjednici toga tijela prigovorila na adventski vijenac koji se može vidjeti u Dnevniku i ostalim informativnim emisijama Hrvatske televizije, sada joj je odgovorio Nadzorni odbor HRT-a.

Podsjetimo, Ritz je na sjednici Programskog vijeća upitala “kako je moguće da na prvom programu HRT-a u Dnevniku stoji adventski vijenac, a mi smo u sekularnoj državi?”.

Tražila je očitovanje NO HRT-a, a sada ga je dobila. Očitovanje je potpisala predsjednica NO HRT-a Anja Šovagović-Despot.

“Povodom pitanja iskazanog na 41. sjednici Programskog vijeća, smatra li se prikazivanje adventskog vijenca, kao dijela blagdanske scenografije u informativnim emisijama HRT-a, narušavanjem programskih načela utvrđenih Zakonom o HRT-u, Nadzorni odbor HRT-a ističe da je člankom 9. Zakona o HRT-u određeno da javne usluge HRT-a sadrže programske obveze koje ispunjavaju demokratske, socijalne i kulturne potrebe hrvatskoga društva.

Advent ili došašće je vrijeme pripreme za blagdan Božića, koji se u Republici Hrvatskoj slavi kao nacionalni blagdan i neradni dan prema Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, a razdoblje adventa se tradicionalno obilježava isticanjem adventskih vijenaca ili adventskih zvijezdi.

Obilježavanje adventa predstavlja dio hrvatskoga nacionalnog, kulturnog i tradicijskog identiteta, zbog čega Nadzorni odbor HRT-a smatra da nisu prekršene odredbe Zakona o HRT-u, niti da je isticanjem adventskog vijenca u informativnim emisijama HRT-a, došlo do povrede bilo čijih prava ili osjećaja”, stoji u priopćenju.

Članica Programskog vijeća dobila je, dakle jasan odgovor: adventski vijenac i Božić dio su ne samo vjerske nego i kulturne tradicije našeg naroda koju je HRT prema zakonu dužan promicati i štititi.

Bitno.net