Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić izjavio je u subotu 8. svibnja kako bi Crkva podržala prijedlog vladajuće većine o neradnoj nedjelji za trgovce, osim 16 nedjelja u godini, izvještava Hina.

“To je svakako prijedlog iza kojega bi stala Crkva. Crkva kad zastupa neradnu nedjelju onda ne misli da će time bolje napuniti svoje crkve nego ona ponajprije misli na obitelji”, rekao je Hranić.

Založio se, kako je rekao, “da barem jedan dan u tjednu bude dan kada se obitelj može naći zajedno”.

Đakovo je u subotu 8. svibnja obilježio Dan grada, a na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, uz predsjednika Republike Zorana Milanovića sudjelovali su i đakovački gradonačelnik Marin Mandarić, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak i nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, izvijestila je Hina u subotu 8. svibnja.

Podsjetimo, posljednjih dana pojavila se inicijativa vladajuće parlamentarne većine za uvođenjem neradne nedjelje.

“Naša inicijativa se nikako ne kosi sa željom za većim brojem zaposlenih, s većim gospodarskim rastom, sa socijalnom uključenošću. Dapače, mi smo prošle godine u izbornoj kampanji vrlo jasno rekli da želimo napraviti takav zakon u trgovini koji će načelno zabraniti rad nedjeljom ali će ga se omogućiti do 16 nedjelja u godini zbog činjenice što je Hrvatska turistička zemlja”, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Meni se čini da je to jako dobra i poželjna inicijativa, a u konačnici postoje i oni trgovački centri i lanci koji ne rade nedjelom već sada jer je to njihov odabir. Prema tome, moramo voditi računa i o pravima radnika i tom jednom balansu između radnog i obiteljskog života”, rekao je Plenković.