Hororskop

Jedan naš dnevni list ovih je dana zorno prikazao svu zbrku koja u suvremenom društvu vlada na području duhovnosti i religije i ljudskih traženja.

Redovnu horoskopsku rubriku (kojom se izravno reklamiraju i web stranice prepune praznovjerja i gatanja svih oblika) procijenio je prikladnom da bi u njoj oglasio katolički molitvenik za vozače i putnike.  „Molitvenik s molitvama za sigurno putovanje vas i vaših suputnika. Neka vam Bog bude pratilac na svim vašim putovanjima!“ glasi tekst oglasa.

Sukladno tome, kao da se sugerira da bi moglo biti sasvim „prirodno“ najprije pogledati horoskop i/ili tarot karte, a potom, ako su loše „prognoze“, posegnuti i za molitvenikom…

Kao da se zaboravlja da oni koji vjeruju u Boga i koji se njemu mole ne bi trebali imati ništa zajedničkog s horoskopima, tarot kartama i ostalim vrstama praznovjerja.

Katekizam Katoličke Crkve o tome jasno kaže:

2115 Bog može objaviti budućnost svojim prorocima ili drugim svetima. No, ispravan je stav kršćanina u tom da se, u stvarima koje se tiču budućnosti, s povjerenjem preda u ruke Providnosti i da u tom pogledu izbjegava svaku nezdravu radoznalost. Nesmotrenost može biti manjak odgovornosti.

2116 Treba odbaciti sve oblike gatanja : tražiti pomoć od Sotone ili zloduhâ, zazivati duše pokojnikâ, ili vršiti druge radnje za koje se krivo misli da mogu “otkriti” budućnost. Traženje savjeta u horoskopima, astrologija, gatanje u dlan, tumačenje znamenjâ i kockî, pojave vidovitosti, utjecanje medijima – sve to prikriva volju gospodovanja nad vremenom, poviješću i konačno nad ljudima, a ujedno i želju da se umilostive skrite moći. To je sve u proturječju s čašću i štovanjem, združenim sa strahopočitanjem prožetim ljubavlju, koje dugujemo samo Bogu.

2117 Sva djela magije i čaranja , kojima bi se htjelo podložiti tajne moći i staviti ih u vlastitu službu te steći nadnaravnu moć nad bližnjim – pa bilo i zato da mu se pribavi zdravlje – teška je povreda kreposti bogoštovlja. A ta djela treba još više osuditi kad ih prati namjera da se drugima škodi ili kad se njima traži zahvat zloduhâ. Za osudu je također nošenje amajlija. Spiritizam često uključuje djela gatanja i magije. Crkva upozorava vjernike da ga se čuvaju. Nezakonito traženje pomoći od tzv. tradicionalnih lijekova ne opravdava ni zazivanje zlih sila ni iskorištavanje lakovjernosti drugoga.

K.S. | Bitno.net