Uoči poslijepodnevne rasprave o ratifikaciji Istanbulske konvencije zastupnik HDZ-a Ante Babić najavio je da će raspravljati i u petak glasovati protiv zbog svojih katoličkih uvjerenja i socijalnog nauka Crkve, izvijestio je Narod.hr

Portal je prenio i transkript razgovora zastupnika HDZ-a s novinarima koji prenosimo u cijelosti.

Babić: “Ova tema vezana za Istanbulsku konvenciju je svjetonazorsko pitanje  i naravno da veliki dio nas, recimo ja zbog svojih vjerskih uvjerenja, katoličkih uvjerenja i socijalnog nauka crkve ono što zapravo živim cijeli svoj život i kako sam odgojen i kako odgajam svoju obitelj pa i po napucima ako hoćete i Hrvatske biskupske konferencije koja se o tome očitovala nekoliko puta, a i samog teksta Istanbulske konvencije kojeg ne samo da sam čitao i vidio da se stvarno radi o nekim stvarima koje su meni osobno neprihvatljive i po svojoj savjesti ja ću biti protiv.

Novinarka:  Ali sve ovo što vi pričate, premijer govori upravo suprotno od toga.

Babić: Pa dobro, postoje određene stvari ako gledate po samom Ustavu RH da vlast proizlazi iz naroda, ja dolazim iz izborne jedinice gdje su uglavnom svi protiv ratifikacije Istanbulske konvencije i kao narodni zastupnik slušam volju birača.

Novinarka: Kako komentirate to da je premijer toliko uporan?

Babić: Pa ne znam, ja znam da je ovo bilo u normativnom planu aktivnosti, ali mislim da se trebala po meni, to je moje mišljenje, trebala se voditi jedna rasprava i stručna i znanstvena i opća rasprava po ovim pitanjima i onda dopustiti da se tada raspravlja i u Hrvatskom saboru i da se zapravo glasuje o Istanbulskoj konvenciji.

 Novinarka:  Čini vam se da ste dovedeni pred gotov čin?

Babić: Pa ne bih rekao Istanbulska konvencija ako se sjetite ona je potpisana u siječnju 2013. Godine, razgovaralo se o tome, bivša Milanovićeva vlada ju nije prihvatila oni su tada izražavali svoje stavove da zbog onih sredstava, materijalnih sredstava koji su potrebni  zaprovesti takvu jednu Istanbulsku konvenciju su odustali od njene ratifikacije. Dakle, razgovaralo se već o tome, a i kažem i znanstvena i stručna javnost je govorila o tome da se kroz ovu konvenciju ako pratite određene povijesne stvari koje se vezane uz određene konvencije gdje se govorilo o spolu i rodu zapravo je kulminirala i kruna te dijelom rodne ideologije i ova Istanbulska konvencija.

Novinarka: Vama je dozvoljeno da budete protiv, a gospodinu Stieru nije. Kako gledate na to, je li vam to uredu da imaju dvostruka pravila?

Babić: To nisam čuo.Gospodin Stier će glasovati kako on želi.

Novinarka: Jel bi on mogao snositi posljedice za razliku od ostalih zastupnika?

Babić: Kako mislite snositi posljedice, da nebude politički tajnik? Pa o tome će odlučiti predsjedništvo stranke. Oni će procijeniti je li dobro da gospodin Stier ostane politički tajnik ili ne.

Novinarka: Mislite li vi da je dobro da ostane?

Babić: Pa ja mislim da je gospodin Stier kvalitetan zastupnik  i da ima veliko iskustvo kako na području unutarnjih politike tako i vanjske politike  i ne vidim razloga zašto nebi ostao politički tajnik.

Novinar: Smatrate li da će zastupnicima koji sada budu protiv na neki način štetiti ovo recimo za budućnost HDZ-a sastavljanje liste ili će im možda čak i koristiti?

Babić: Pa neće, u ovom trenutku kad se budu sastavljale liste za iduće parlamentarne izbore sigurno da će zavisiti od situacije, odnosno propitivanja javnog mnjenja a i naših birača o tome će opet odlučivati dijelom predsjedništvo stranke.

Narod.hr | Bitno.net