HBK

Na početku se novinarima obratio predstojnik Tiskovnog ureda HBK Zvonimir Ancić koji je bio moderator tiskovne konferencije. On je izvijestio novinare kako su na zasjedanju sudjelovali svi biskupi osim vojnog ordinarija Jurja Jezerinca koji je sudjelovao u radu zasjedanja samo prvog dana. Od predstavnika BK susjednih zemalja sudjelovali su predstavnik Slovenske BK pomoćni ljubljanski biskup Anton Jamnik te predstavnik BK BiH pomoćni banjolučki biskup Marko Semren, a sudjelovali su i gosti srijemski biskup Đuro Gašparović i subotički biskup Ivan Penzeš.

Na kraju prvog dana zasjedanja u zagrebačkoj prvostolnici održana je misa zahvalnica povodom kanonizacije dvojice papa – Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. koju je predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Alessandro D’Errico. Glasnogovornik Ancić također je izvijestio novinare da je osnovana Hrvatska katolička mreža, krovna medijska kuća Hrvatske biskupske konferencije u kojoj se objedinjuju sve postojeće medijske kuće HBK: Hrvatski katolički radio, Informativna katolička agencija i Tiskovni ured HBK. Njima će se pridodati i Odjel za nove medije. Sjedište toga krovnog tijela bit će u zgradi HBK a ravnatelj će biti sadašnji glavni urednik HKR-a Anto Mikić. 

Potom se nazočnima obratio biskup Mrzljak, koji je rekao kako je na zasjedanju podnio izvješće o glavnim akcijama koje provodi Hrvatski Caritas kao što su božićna akcija “Za tisuću radosti”, Nedjelja Caritasa, Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH. Predsjednik Hrvatskog Caritasa najavio je da Caritas u lipnju pokreće nacionalnu akciju “Spremni za dobro”. “Hrvatski Caritas na tragu svojega poslanja, a svjestan teških životnih okolnosti i produbljenja krize koja teško pogađa osiromašene obitelji, i u suradnji s partnerom Lidl Hrvatska, odlučio je pokrenuti akciju kojom im želi pomoći u nabavi novih školskih udžbenika za iduću školsku godinu budući da se u školskoj godini 2014/2015. u škole uvode novi udžbenici a dosadašnji se više neće koristiti. Na taj način znanja i vrijednosti usvojeni temeljem udžbenika koje napuštamo, kao i udžbenici sami, ostaju vrijedni da ih solidarnošću i odgovornošću pretvorimo u izvor novih spoznaja. Hrvatski Caritas se obraća svima koji žele i mogu pomoći da se u akciju Spremni za dobro uključe i daju svoj doprinos”, poručio je biskup Mrzljak. Ciljevi akcije su pomoć učenicima iz siromašnih obitelji koji neće biti obuhvaćeni drugim mehanizmima potpore; razvijanje svijesti o odgovornosti za stvoreno, ekološke svijesti u djece i mladih, svih građana RH; mobilizacija zajednice oko dobra, jačanje zajedništva, solidarnosti i vjere da zajedno možemo biti nositelji promjena nabolje, napose za najranjivije društvene skupine.

Što se tiče same provedbe akcije, biskup Mrzljak je istaknuo kako će Hrvatski Caritas pozvati škole i učenike da posljednjih dana nastave prikupe prvenstveno stare udžbenike i bilježnice – u osnovnim i srednjim školama na području RH. “U tome očekujemo potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva zaštite prirode i okoliša, Ministarstva socijalne politike i mladih te gradskih i županijskih ureda za obrazovanje”, rekao je biskup. Također, u suradnji s partnerom u akciji LIDL-om Hrvatska tijekom lipnja građani će u sve trgovine LIDL-a moći donijeti stare udžbenike, bilježnice, časopise, letke i novine koje daruju Hrvatskom Caritasu za tu akciju. Mreža Lidlovih trgovina omogućit će široku dostupnost, nacionalnu pokrivenost i logističku povezanost u provedbi te humanitarne akcije. Sredstvima koja dobije za prikupljene stare udžbenike Hrvatski Caritas formirat će Fond za pomoć u nabavi školskih knjiga i pribora za osnovnoškolce i srednjoškolce iz siromašnih obitelji. Sredstva će korisnicima biti usmjerena preko mreže nad/biskupijskih Caritasa, rekao je biskup Mrzljak. 

Šesti susret hrvatskih i slovenskih katolika, izvijestio je također biskup Mrzljak, održat će se 6. rujna u Ludbregu. Misno slavlje će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić a propovijedat će jedan od slovenskih biskupa. Biskup Mrzljak je također novinare obavijestio kako je osnovan Nacionalni ured za katoličke osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj. Izvijestio je također kako sestre uršulinke u Varaždinu od ove godine pokreću katoličku osnovnu školu. To će biti četvrta katolička osnovna škola u Hrvatskoj, uz one u Šibeniku, Požegi i Zagrebu.

Biskup Župan govorio je o pripremama za Treću izvanrednu biskupsku sinodu koja će se održati u Vatikanu od 5. do 19. listopada ove godine a koja će imati za temu “Pastoralni izazovi za obitelj u kontekstu evangelizacije” nakon čega će se iduće godine održati Opća redovna Biskupska sinoda koja će imati za cilj iznaći operativne smjernice za pastoral osobe i obitelji. HBK je prikupio odgovore na upitnik s pitanjima koja omogućuju krajevnim Crkvama aktivno sudjelovanje u pripremi Izvanredne sinode te ih poslao glavnom tajniku Biskupske sinode nadbiskupu Lorenzu Baldisseriju. Na zasjedanju HBK podnesen je sažeti izvještaj o sadržaju poslanih odgovora. Biskupi su istaknuli važnost odgovarajuće priprave svećenika za rad s obiteljima prilagođen sadašnjim potrebama. 

Govoreći o radu Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju, istaknuo je kako su biskupi prihvatili plan i program vjeronauka za trogodišnje srednje škole. Na zasjedanju je bilo govora i o Teološko-pastoralnom katehetskom kolokviju za svećenike koji se održava svake godine. Vijeće je prihvatilo prijedlog da u narednih nekoliko godina kolokvij bude posvećen ženidbenom pastoralu. Tema ovogodišnjeg kolokvija bit će priježenidbeni pastoral. Biskup Župan također je izvijestio kako će se Europski susret nacionalnih katehetskih ureda 2015. održati u Hrvatskoj. Mjesto i datum će biti naknadno objavljeni. Na zasjedanju je bilo riječi, izvijestio je biskup Župan, i o onim situacijama kada se prema vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama odnosi s izvjesnom neprimjerenošću. Biskupi su istaknuli kako vjeroučitelji i vjeroučiteljice trebaju uživati isti status kao i ostali učitelji u osnovnim i srednjim školama. Naime, stiglo je više pritužbi da tomu nije uvijek tako i da se nastavu vjeronauka zapostavlja te da se satove vjeronauka stavlja u posljednje sate ili čak popodnevne sate. Biskupi su izrazili zabrinutost zbog toga te pozvali na poštivanje prava svih vjeroučitelja i vjeroučiteljica. 

Jedno od novinarskih pitanja na kraju tiskovne konferencije ticalo se i najavljenog dokumenta o rodnoj ideologiji. U odgovoru biskup Župan je rekao kako je dokument prošao, tako reći, prvo čitanje i sada je poslan na ocjenu stručnjacima bioetičarima a onda će biti upućen na drugo čitanje. Što se tiče poziva vjernika na predstojeće izbore za Europski parlament na tiskovnoj konferenciji se podsjetilo kako je Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (ComECE) još u travnju uputilo Izjavu u kojoj se poziva vjernike i sve građane članice EU-a na izbore za Europski parlament, a koja je objavljena i u našim katoličkim medijima.

(IKA/Bitno.net)