Inekcija

Alarmantni podaci o 13-godišnjim djevojčicama koje već imaju spolno prenosive bolesti i nekoliko spolnih partnera iza sebe, o kojima je pred nekoliko dana u medijima progovorio dr. Lepušić, ginekolog iz Vinogradske bolnice u Zagrebu, doista potvrđuju da je zdravstveni odgoj potreban. Pitanje je samo – kakav?

Dr. Lepušić rješenje vidi u cijepljenju protiv HPV-a i treniranju djece i mladih da koriste “zaštitu”, na čemu se temelji i cijeli 4. modul aktualnog zdravstvenog odgoja, čiji je on jedan od autora. To je, međutim, parcijalno gledanje, jer tako mlade djevojke jednostavno nisu uopće zrele za spolne odnose, niti anatomski, fiziološki i imunološki, a da ne govorimo o psihološkom i ostalim aspektima zrelosti. Stavljanjem sredstava “zaštite” u fokus, kako u članku tako i u 4. modulu zdravstvenog odgoja, odvlači se pozornost od onog bitnog, a to je odgoj mladih ljudi. Zdravstveni odgoj bi im trebao pružiti relevantne znanstvene informacije, ali u kontekstu općeljudskih moralnih i etičkih vrijednosti. Istraživanja u svijetu pokazuju da jedino takav pristup donosi rezultate. No, vrijednosti u trenutnom 4. modulu nema. Čak se i neke važne informacije skrivaju od učenika – primjerice one o učinkovitosti sredstava kontracepcije, dok ih se istovremeno navodi na njihovo korištenje. S druge strane, promicanjem liberalnih stavova prešutno se odobrava promiskuitetno ponašanje.

Valja ukazati i na to kako dr. Lepušić obmanjuje javnost interpretacijom rezultata svog istraživanja, navodeći na pomisao da se radi o općem stanju među mladima. Tek pažljiviji čitatelj uočava da je on anketirao već spolno aktivne adolescentice, njih (samo) 155, koje su vjerojatno i došle u bolnicu zbog nekog medicinskog problema na tom području, te nije čudno da je među njima njih 31 posto već oboljelo od neke spolno prenosive bolesti. Na temelju tih rezultata izvodi zaključke za opću populaciju (tako je radio i Kinsey!) i širenjem panike stvara priliku za promoviranje onoga što je njemu važno, a to su farmaceutski proizvodi.

Sve ovo navodi na pitanje: je li na prvom mjestu dobrobit djece ili nečiji profit? Škola nije ambulanta ili ljekarna, već odgojno-obrazovna institucija koja treba cjelovito brinuti o odgoju i obrazovanju djece, te u tome pomagati i surađivati s roditeljima. Zdravstveni odgoj bi trebao biti po mjeri djece i mladih, a ne po mjeri nečijih ideoloških ili financijskih interesa.

Bitno.net