Blagdan Pokrova Presvete Bogorodice blagdan je zaštite Presvete Bogorodice koja je uvijek spremna zaštititi i čuvati kršćansku zajednicu ali i sve ljude ovoga svijeta, poručio je otac Stipić u homilji. Naglasio je kako je blagdan aktualan i danas. Živimo u vremenima nesigurnosti i mi kršćani u takvim izazovima možemo sve svoje pouzdanje staviti u Presvetu Bogorodicu. Naša nebeska majka neće ostaviti svoje ljude u najtežim trenutcima.

Mi kršćani smo u današnjem svijetu oni koji možemo pokazati kako je to živjeti s vjerom. Mi Krista pokazujemo svijetu načinom kako pristupamo problemima, kako pristupamo situacijama u kojima se svijet nalazi. Kršćanski stav i mentalitet može doprinijeti kvaliteti rješavanja problema u svijetu. Čovjek koji nema poštovanje prema Bogu i životu taj će na jedan način razmišljati. Čovjek koji ima vjeru i pouzdanje u Boga svojim će načinom života mijenjati svijet Kršćani su pozvani ljubavlju mijenjati svijet, poručio je između ostalo otac Stipić.

Grkokatolička crkva Pokrova u Kričkama sagrađena je u 19. stoljeću kao velika klasicistička trobrodna crkva s dva zvonika, po čemu je jedinstvena u ovom kraju. U Drugom svjetskom ratu kao i u Domovinskom ratu je stradala te je danas u tijeku njezina temeljita obnova. Župni dom pokraj crkve je obnovljen, a zajednica grkokatolika Dalmacije, raspršena po dalmatinskim gradovima, polako se ponovno redovito okuplja na bogoslužja u Splitu i prigodno u Kričkama. U Kričkama uskoro bi trebao biti otvoren grkokatolički manastir.

Nakon misnog slavlja otac Milan Stipić blagoslovio je novo asfaltirani pristupni put crkvi Pokrova Presvete Bogorodice. Pjevali su zajedno Katedralni zbor Križevci i Hrvatsko pjevačko društvo ”Kalnik” iz Križevaca, a sudjelovali su brojni grkokatolici iz svih krajeva Dalmacije.

Podsjećamo, u lipnju ove godine objavili smo vijest kako se u crkvi Svetog Duha u Splitu svake zadnje nedjelje u mjesecu služi grkokatolička liturgija.

U posljednjih nekoliko godina intenzivno se obnavlja vjerski život u nekadašnjem Dalmatinskom vikarijatu koji je u svoje vrijeme imao tri aktivne župe; u Kričkama, Baljcima i Vrlici, a u Zadru je djelovala i posebna grkokatolička vojna kapelanija sa stalnim-rezidencijalnim svećenikom. Posljednji rezidencijalni-stalni grkokatolički svećenik u Dalmaciji o. Janko Heraković odselio je iz Kričaka davne 1942. godine. Vjernici se nadaju da će se nakon gotovo osamdeset godina u Dalmaciju opet vratiti stalni grkokatolički župnici.